◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Carrie Hooper o tânără nevăzătoare din New York a inăţtat româneşte singură

Dorinţa de a vorbi româneşte

Buna ziua.

Ma cheama Carrie Hooper si sunt din Elmira, New York în Statele Unite.
Sunt nevazatoare din nastere. Lucrez ca profesoara de limba germana la Elmira College iar am lucrat acolo si ca profesoara de italiana.
Mai departe sunt cântareata si cânt la pian.
Stiu sase limbi: germana, suedeza, albaneza, spaniola, italiana, si româna.

Învat limba româna de putin mai mult de trei ani.
La început, prietenul meu Tim m-a ajutat. Studiam spaniola cu ajutorul lui si îmi înregistra programe radiofonice de pe Internet pe caseta ca sa ascult limba. Unul din posturile pe care îl ascultam era Radio România International.
Postul acesta difuzeaza lectii de limba româna si ascultând unele dintre ele, m-a fascinat limba.

Am ascultat o astfel de lectie întocmai când eram în vizita la Tim si i-am pus întrebari despre cea ce auzisem.
El urmase cursuri de limba româna cu aproape 50 ani în urma la universitatea Columbia din New York în vreme ce studia pentru masterul sau în filologia likbilor romanice.
Tim, si el complet orb, mi-a explicat unele structure gramaticale si mi-a învatat niste cuvinte.
Mai departe îmi înregistreaza lec?iile saptamânale transmise de Radio România International în limbile spaniola si engleza precum si alte programe de Radio România International în limba româna.
Desemenea am cautat informatii despre gramatica pe Internet.

În afara de asta am citit texte de pe Internet în limba româna cu calculatorul meu de braille si am niste carti din Biblie în braille în limba româna.
Dincolo de asta am citit carti pe care altul român mi le- a trimis în format electronic încluzând: Cel mai iubit dintre pamânteni de Marin Preda, Istoria românilor de Djuvara, O viata de om asa cum a fost de Nicolae Iorga, Ciuleandra de Liviu Rebreanu, si Calea imparatiei de Arsenie Boca.
Citesc Observatorul si revista Lumina lina. În plus am scris niste poezii în limba româna. Vorbesc româneste când mi se da ocazia si am învatat câteva cântece în limba româna ca si Himnul National Român si Aseara ti-am luat basma. N-am urmat niciun curs de limba româna.

Va voi trimite poeziile pe care le-am scris în limba româna pentru publicare posibila în revista Observatorul. Acum voi încheia si va doresc toate cele bune.

Salutari,
Carrie Hooper

Carrie Hooper din Elmira, New York

Poeziile ei sunt admirabile si le-am postat cu placere la :

http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=18719

 

Observatorul.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *