◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Din puţul fără fund, dar cu telecomandă

Emisiunile trece, perlele rămâne (364)

 Gigi Becali nu se bagă, dar decide • Românii au talent, dar nu prea știu românește • Smiley face sens • Mingii • Copii de la 7 la 61 de ani • Paul McCartney au creat o formație • Șocat, uimit, minunat, cu gura căscată •  Viaţa vieţilor Andrei

  • „I-am transmis lui Teja că nu mă bag la echipă, dar îl vreau pe Matei în echipă.” (Gigi Becali, Digi Sport 1 TV, 6 februarie 2019)

Vă mai amintiți ce a spus Gigi Becali, cu aceeași inocență, despre relația sa cu Mitică Dragomir, acum vreo 10 ani? Cităm: M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat”. În aceeași cheie contradictorie, dar făcută cu mai multă blândețe, este și noua declarație a lui Becali, care arată că nimic nu se schimbă în raporturile dintre patron și antrenor la FCSB (fostă Steaua). Adică nu se bagă, „decât” ordonă. Teja decide, dar Gigi face echipa. Cine zicea că nu există continuitate și coerență la roș-albaștri? Ca și cum i-ar fi dat lui Teja mașina, s-o conducă, dar i-a luat volanul și accelerația. Atât.

  • Am să vă cânt o piesă care mă specifică pe mine.” (Ana Maria Pantaze, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Câştigătoarea „Golden Buzz”-ului juratului Mihai Petre (trimiterea direct în semifinale) a cântat grozav pentru pretențiile oricui nu numai față de o croitoreasă, ci și față de un artist profesionist. S-a emoționat, însă, prea tare la vorbă, oferindu-ne prilejul s-o cităm cu un cuvânt nelalocul lui.

  • „Ascult şi parcă totul face sens!” (Smiley – Andrei Tiberiu Maria, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

La aceeași emisiune, cunoscutul Smiley, aflat în echipa de zgomote și antren din culise, a emis o mostră clasică de romgleză, folosind traducerea grosieră („a face sens” de la „to make sense”), în locul cinstitei și corectei variante existente de mult în limba română, „a avea sens”.

  • „Măsurăm o dată ca să tăiem de câte ori e nevoie.” (Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Ce ne surprinde este că a fost lăsat pe post textulețul acesta în prezentarea filmată a momentelor, deși ideea zicerii a fost puțin schimbată în formă, dar esențial modificată în semnificație. Expresia originală spune invers și logic, că măsurăm de multe ori și tăiem o dată. Cum adică să măsurăm o dată, ca să tăiem de câte ori e nevoie? Ori e prea subtil pentru noi, ori e o prostie de care  nu și-au dat seama autorii.

  • „Eu sunt mulţumitor, nu mă interesau da-urile, că nu aveam mai mult pentru următoarea etapă.” (Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Concurentul voia să spună că el e mulţumit cu ce a făcut, dar i-a ieșit altceva, un cuvânt care se referă mai degrabă la felul cum ar fi trebuit să-l aprecieze juriul pe el. Nicio problemă, tot el ne-a liniștit: nu avea nimic mai bun pentru etapa următoare.

  • „Şase mingii de jonglat absolut normale!” (Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Mingile sunt mingi, nu mingii, chiar și atunci când se fac jonglerii cu ele, la emisiunile dedicate talentaților.

  • „Mi se pare că tu eşti esenţa show-ului ăsta.” (Mihai Petre, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Corect era „ăstuia”, pentru că trebuia făcut acordul în caz cu „show-ului”. Adjectivul (fie el și pronominal demonstrativ, în formă colocvială) se acordă în gen, număr și caz cu substantivul pe care-l determină.

  • „Corul de copii al Operei Naţionale – 62 persoane, Bucureşti, 7-61 de ani(pe ecran, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Unii iau prea în serios ideea că suntem copii toată viața. Nici chiar așa! Nu e anormal că dirijoarea unui cor de copii are 61 de ani, dar e complet aberant ca în prezentarea de pe ecran să fim anunțați că ascultăm corul „de copii”, în care se află prichindei cu vârste cuprinse între 7 și 61 de ani.

  • „Paul McCartney e cel care, într-o luptă continuă cu Lennon, au creat o formaţie…” (Florin Călinescu, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Florin Călinescu confirmă, prin prestația sa de jurat al emisiunii, nu doar înțelepciunea „cine nu are bătrâni să-și cumpere”, ci și pe cea adaptată: cine n-are jurați inspirați să-i plătească pe seniorii talentați, care să dea farmec producției. Totuși, nimic nu scuză dezacordul în număr (Paul McCartney e cel care… au creat o formație… într-o luptă continuă cu Lennon), nici măcar faptul că fostul Beatles, McCartney, este lord și ar merita pluralul majestății.

  • „Este numărul care m-a şocat, este numărul care m-a uimit, este numărul la care m-am minunat, m-a lăsat cu gura căscată.” (Mihai Petre, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Aceeași idee, repetată de patru ori, în patru feluri diferite, că poate n-am înțeles. Atunci, ce formule mai păstrează în repertoriu impresionabilul Mihai Petre pentru fazele superioare?

  • „N-am văzut aşa ceva în viaţa vieţilor mele.” (Andra Măruță, Românii au talent, Pro TV, 8 februarie 2019)

Era păcat ca feminina din juriul emisiunii să nu fie prezentă aici cu o prostioară. Aveam pretenții mai mari de la o artistă cu experiență, nu ne așteptam la asemenea ziceri patetice, dar sărace, extrase parcă din discuțiile de cartier.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *