default-logo

Cum a ajuns statul malaezian să datoreze 15 miliarde de dolari urmașilor unui sultan

Malaezia se străduiește să-și protejeze bunurile, în timp ce descendenții ultimului sultan din îndepărtata regiune filipineză Sulu caută să aplice o hotărâre care le acordă nu mai puțin de 15 miliarde de dolari, după o dispută legată de un acord din era colonială.
În 1878, doi coloniști europeni au semnat un acord cu sultanul pentru utilizarea teritoriului său în Malaezia actuală (foto) – un acord pe care Malaezia independentă l-a onorat până în 2013, plătind descendenților monarhului aproximativ 1.000 de dolari pe an. Acum, 144 de ani mai târziu după acordul inițial, Malaezia se află în criză, din cauza celei de-a doua hotărâri ca mărime înregistrată pentru oprirea plăților. „Este un caz fascinant și neobișnuit”, a declarat avocatul Paul Cohen, unul dintre consilierii principali ai moștenitorilor sultanului.
Ani de zile, Malaezia a respins în mare parte pretențiile, dar în iulie, două filiale din Luxemburg ale companiei de stat de energie Petronas au primit o notificare de sechestru pentru a pune în aplicare hotărârea care le-a dat câștig de cauză în februarie. Hotărârea a urmat unui efort juridic de opt ani al moștenitorilor și al unei cheltuieli de 20 milioane de dolari în fonduri strânse pentru aceștia de la investitori neidentificați, potrivit interviurilor cu principalele figuri ale cazului și documentelor juridice văzute de Reuters.
Malaezia nu a participat și nici nu a recunoscut arbitrajul – permițând moștenitorilor să-și prezinte cazul fără respingere – în ciuda avertismentelor că ar fi periculos să fie ignorat procesul.
Reclamanții, inclusiv unii pensionari, sunt cetățeni filipinezi care duc vieți obișnuite, departe de strămoșii lor regali. Moștenitorii susțin că afacerea din secolul al XIX-lea a fost un contract de închiriere comercială, motiv pentru care au ales arbitrajul. Ei au cerut, de asemenea, despăgubiri pentru vastele rezerve de energie care au fost descoperite de atunci pe teritoriul la care au renunțat în statul Sabah, din Malaezia.
Statul malaezian Malaezia contestă acest lucru, spunând că sultanatul a cedat suveranitatea și arbitrajul a fost ilegitim. „Arbitrajul este o ficțiune sofisticată, acoperită ca un proces legal”, a declarat pentru Reuters Uria Menendez, o firmă de avocatură spaniolă care reprezintă Malaezia.
Malaezia este în așteptarea unei căi de atac – un proces care ar putea dura ani de zile – dar hotărârea rămâne executorie, în conformitate cu o convenție a ONU privind arbitrajul. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*