default-logo

Finlanda va testa pașaportul digital

Finlanda ar putea deveni prima țară din UE care va testa o aplicație mobilă cu copii digitale ale documentelor de călătorie în loc de pașapoartele tradiționale pe hârtie. Cu această nouă tehnologie, pasagerii ar putea trimite informații autorităților de frontieră înainte de a pleca în străinătate, scrie Euronews.
Potrivit unui raport din ziarul finlandez Helsingin Sanomat, Comisia Europeană a contactat Finlanda pentru a întreba dacă țara ar fi dispusă să participe la proiectul pilot. „În prezent pregătim o cerere de finanțare pentru Comisie. Cererea trebuie depusă până la sfârșitul lunii august. După aceea, se va decide dacă proiectul va fi realizat sau nu”, a declarat Mikko Väisänen, inspector al poliției de frontieră finlandeză.
Comisia încurajează unele state membre să încerce documente de călătorie digitale. Cu informațiile adunate în urma acestor teste, ar putea introduce capacitatea de a trece frontierele doar cu o aplicație pentru telefonul mobil în întreaga UE.
Deși este încă incert dacă procesul Finlandei va continua, documentația digitală ar putea fi mai întâi testată de către Croația. Unii pasageri vor fi rugați să se ofere voluntari pentru a descărca aplicația de pe telefoanele lor. Ei își vor putea trimite documentele autorităților de frontieră înainte de a călători.
Este posibil ca primii voluntari să fie pasageri care călătoresc între Finlanda și Croația cel mai devreme în primăvara anului 2023. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*