default-logo

În ciuda grațierilor, în Egipt încă sunt deținuți 21 de jurnaliști

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) salută eliberarea a cinci jurnalişti în ultimele luni în Egipt, dar subliniază că întreaga ţară este o închisoare deschisă pentru personalul mass-media şi că 21 de jurnalişti sunt încă închişi, inclusiv Alaa Abdel Fattah, care a încheiat recent a patra lună pe greva foamei. „Salutăm eliberarea jurnaliștilor și luăm notă de acest gest al autorităților. Dar eliberările sunt făcute fragmentar și sunt insuficiente. Autoritățile egiptene continuă să dețină aproximativ 20 de jurnaliști și par să nu dorească să facă concesii cu privire la unele dintre cele mai emblematice cazuri”, a spus biroul RSF pentru Orientul Mijlociu.
Șapte prizonieri – inclusiv jurnalistul independent Hisham Fouad – au fost eliberați la sfârșitul lunii iulie (înainte de Anul Nou musulman), în ultimul lot de grațieri prezidențiale de la începutul anului. El a fost precedat de reporterul Al-Karama Hossam Moanis, care a fost unul dintre cei peste 3.000 de prizonieri grațiați la 25 aprilie, Ziua Eliberării Sinaiului. Acești doi jurnaliști au fost arestați în aceeași zi, în iunie 2019, și au fost condamnați în același dosar, în noiembrie 2021.
Directorul editorial al Superkoora, Hany Grisha (deținut din august 2020) și Amer Abdel Monaem, redactorul ziarului El-Shaab (deținut din decembrie 2020) au fost eliberați la sfârșitul lunii aprilie, în temeiul grațierii a peste 980 de prizonieri.
Khaled Ghoneim, un prezentator Masr Alhayah TV deținut din aprilie 2020, a fost eliberat la sfârșitul lunii mai, ca urmare a unei decizii judecătorești care nu are legătură cu nicio grațiere prezidențială.
Aceste eliberări în masă fac parte dintr-o „Strategie națională pentru drepturile omului” de cinci ani, lansată de guvern în septembrie 2021, care ar trebui să aibă ca rezultat reforme care să ofere egiptenilor mai multe libertăți, inclusiv a presei. Autoritățile urmăresc să determine societatea civilă să participe la consultările „dialog național” care au început în iulie și ar trebui să producă propuneri. Cu toate acestea, un total de 21 de jurnalişti continuă să deţină în Egipt. Printre aceștia se numără bloggerii „Mohamed Oxygen” și Alaa Abdel Fattah, care au fost condamnați în decembrie 2021 la patru ani și, respectiv, cinci ani de închisoare, sub acuzația de „apartenență la un grup terorist” și „difuzare de știri false”. Printre cei reținuți se numără și Alia Awad, un fotograf independent condamnat la sfârșitul lunii iunie la 15 ani de închisoare pentru acuzații de terorism din 2013, și patru jurnaliști Al Jazeera, care au fost deținuți preventiv pentru perioade de la unu la trei ani. În același timp, peste 500 de site-uri web au devenit inaccesibile din 2017, inclusiv cele ale RSF. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*