default-logo

Sportivii evoluează mai bine când joacă împotriva fostelor lor echipe

O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că atunci când sportivii profesioniști se confruntă cu vechile lor echipe, de cele mai multe ori joacă mai bine. Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea HSE, RANEPA și NES au analizat modele econometrice pe datele de joc din NBA, NHL și șase ligi europene de fotbal. Colectând date de la NBA.com, Hockey-Reference și Understat, cercetătorii au examinat performanța jucătorilor de-a lungul timpului, inclusiv istoricul tranzacțiilor și partidele jucătorilor împotriva fostelor lor echipe. Variabilele au inclus datele și locurile de desfășurare a jocurilor, acasă și echipele adverse ale jucătorilor, timpul de joc, statisticile individuale ale jocului și câțiva alți indicatori avansați de performanță.
Sportivii s-au comportat excepțional pe fostele lor stadioane împotriva fostelor lor echipe. „În mod realist, nu este ca orice alt joc, mai ales când joci pentru prima dată împotriva acelei foste echipe”, explică fostul jucător NFL Barry Cofield, într-un comunicat de presă.
Sportivii par să primească o doză suplimentară de motivație jucând împotriva foștilor lor coechipieri – vor să concureze la maximum, deoarece aceste jocuri trezesc emoții puternice. Cercetătorii adaugă că emoții precum anxietatea și furia au cel mai mare efect asupra performanței unui atlet.
Echipa de specialiști a constatat, de asemenea, că sportivii care își înfruntau fostele echipe au fost mai egoiști în timpul jocului – au avut tendința să tragă mai mult singuri decât să treacă spre coechipieri, ca și când ar fi aut ceva de demonstrate.
Cercetătorii cred că descoperirile lor se pot aplica la majoritatea situațiilor care implică performanța unui angajat în competiție cu fostul angajator și pot fi, de asemenea, relevante pentru sociologie și teoria managementului, concluzionează cercetătorii HSE Laboratory of Sports Studies.(redacția UZPR)

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*