default-logo

Știrile false despre variola maimuței circulă mai rapid decât virusul

Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul de variola a maimuței o urgență de sănătate publică în iulie 2022, deoarece cazurile sunt în creștere în Statele Unite și în întreaga lume. În timp ce mulți oameni se tem că vor contracta virusul, puțini știu cu adevărat toate faptele despre variola maimuței, arată o recentă cercetare de piață. În schimb, știrile false pe această temă circulă mai rapid decât virusul.
Chiar dacă variola maimuței a ajuns în prim-planul publicului și a fost răspândită în buletinele de știri, un sondaj național de la Centrul de Poliție Publică Annenberg a descoperit că mulți americani știu puține despre virus. În timp ce unul din cinci este îngrijorat de contractarea bolii, 48% nu știu dacă variola maimuței este mai mult sau mai puțin contagioasă decât COVID-19. Alți 66% nu sunt siguri sau nu cred că există un vaccin împotriva bolii, chiar dacă există. „Este important ca publicul să-și calibreze preocupările la realitatea riscului de COVID-19 și variola maimuței și să acționeze în mod corespunzător”, spune Kathleen Hall Jamieson, directorul Centrului de Politici Publice Annenberg, într-un comunicat de presă.
Sondajul a relevant faptul că mulți americani sunt familiarizați cu subiectul, dar le lipsesc informații despre boală și despre cum să se protejeze. 69% dintre respondenți știu că variola maimuței se răspândește de obicei prin contactul apropiat cu o persoană infectată, dar 26 de procente nu sunt siguri dacă acest lucru este adevărat sau fals.
Cercetătorii au întrebat, de asemenea, participanții la sondaj dacă cred că oamenii care lucrează cu animale au un risc mai mare de a contracta variola maimuței. O treime a spus nu, 9% au spus da, iar 57% au recunoscut că nu sunt siguri. „Este momentul să reducem susceptibilitatea la dezinformări despre variola maimuței. Este extrem de important ca profesioniștii din domeniul sănătății publice să ofere oamenilor informații exacte despre modurile în care acest virus este transmis și despre prevenirea infecției”, punctează Jamieson. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*