default-logo

Doar jumătate din statele membre ale UE au un plan pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor; România nu este printre ele

Uniunea Europeană propune să scoată cinci milioane de copii din sărăcie până în 2030, prin punerea în aplicare a unui plan adoptat în 2021, când, potrivit Eurostat, în Europa erau peste 19 milioane de copii expuși riscului de sărăcie; între timp, numărul copiilor aflați în nevoie în UE a crescut.
Statele membre s-au angajat să garanteze accesul gratuit și efectiv la educație și îngrijire timpurie, școală, asistență medicală și cel puțin o masă sănătoasă pe zi de școală, precum și acces efectiv la o locuință adecvată și la o alimentație corespunzătoare. În special copiii din medii defavorizate și familiile cu venituri mici se află în centrul acestei noi măsuri. Dar numai 14 din 27 de state membre și-au prezentat până acum planurile naționale de acțiune pentru a transpune principiile proiectului comunitar în politici concrete de protecție social – Belgia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Luxemburg, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia. Celelalte au ratat termenul limită de 14 martie 2022.
Unele dintre țările care nu s-au conformat au dat vina pe întârzierile războiului din Ucraina, care a condus la creșterea numărului de copii expuși riscului de sărăcie și care au nevoie urgentă de măsurile din program. „Războiul ar trebui să fie un motiv pentru a grăbi depunerea planurilor, mai degrabă decât pentru a le amâna”, atrage atenția Shannon Pfohman este director pentru politici la Caritas Europa.
Dacă nu este abordată, sărăcia copiilor poate duce la sărăcia intergenerațională, exacerbată de excluziune socială, violență, lipsa de locuințe la prețuri accesibile și discriminare.
În Germania, există o penurie de peste 1,4 milioane de locuințe pentru persoanele aflate în dificultate și discriminare pe piața imobiliară, notează EURACTIV. În Irlanda, unii părinți trebuie să aleagă între mâncare și încălzire și să cumpere alimente mai puțin sănătoase pentru a-și plăti costurile crescute cu energie. În Malta, familiile cu doi sau mai mulți copii sunt mai afectate de inflație, iar impactul este mai mare asupra gospodăriilor monoparentale.
„Caritatea își joacă rolul în încercarea de a pune capăt sărăciei copiilor, dar nu este suficient. Nu putem înlocui munca autorităților și nici măcar la aceeași amploare”, adaugă Pfohman. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*