default-logo

European Health Data Space va facilita schimbul de informații privind sănătatea peste granițe în UE

Mobilitatea în Uniunea Europeană a crescut masiv în ultimii ani. În 2020, 13,5 milioane de europeni trăiau într-o țară din UE diferită de națiunea lor. Ca urmare, a fost necesară asigurarea unei asistențe medicale transfrontaliere eficiente pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. În următorii câțiva ani, o organizație numită European Health Data Space (EHDS) va juca un rol major în acest context, facilitând schimbul de informații privind sănătatea peste granițe, într-un mod sigur și integrat. În centrul EHDS se află schimbul de informații privind sănătatea în întreaga UE, notează Eronews.
Două infrastructuri transfrontaliere ale spațiului european de date privind sănătatea: MyHealth@EU, care este deja operațional, și HealthData@EU, vor juca un rol cheie în acest proces.
Expertul în e-sănătate Licínio Kustra Mano, agent de sisteme informatice și Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, explică impactul acestora asupra sistemelor de sănătate și pacienților:
„MyHealth@EU le permite profesioniștilor din domeniul sănătății să acceseze informații esențiale dincolo de frontiere; de exemplu, un farmacist va trebui să acceseze rețetele eliberate într-o altă țară, un medic dintr-un spital va trebui să aibă acces la unele informații esențiale, cum ar fi alergiile, registrele de vaccinare sau medicație curentă”.
Fișele medicale sunt traduse în limba profesioniștilor din domeniul sănătății. Acest lucru permite oricărui cetățean european care călătorește prin Uniunea Europeană să primească îngrijire ca și cum s-ar afla în propria țară. În cadrul MyHealth@EU, accesul la datele de sănătate este posibil prin Punctele Naționale de Contact (NCP), care vor fi înființate treptat în toate statele membre, și Serviciile Europene de Coordonare, care armonizează schimbul de date între națiuni. Serviciile MyHealth@EU, cum ar fi rețetele electronice și Rezumatul pacientului, sunt deja disponibile în 10 țări europene. În următorii ani, ambele servicii vor fi implementate treptat în Uniunea Europeană.
O versiune pilot a HealthData@EU va fi creată în următorii doi ani, pentru a se testa, la scară mică, provocările legate de accesul la datele de sănătate. Centrul de date privind sănătatea cu sediul la Paris conduce consorțiul care va opera proiectul pilot. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*