default-logo

Eveniment cultural la LIBRĂRIA ESOTERA, din TIMIȘOARA

În data de 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, la LIBRĂRIA ESOTERA din Timișoara a avut loc lansarea romanului GENUL MASCULIN și a volumului de eseuri și cronici literare ÎNTRE MAJUSCULĂ ȘI PUNCT, scrise de Mihaela Roșu Bînă și publicate la Editura Astralis dn București.

Doamna Henrieta Szabo, director al Bibliotecii Municipale Lugoj, cu multă plăcere și bucurie, a moderat evenimentul, dând cuvântul celor invitați să își exprime opiniile despre cărți. Prima dată a fost prezentat editorul, venit de la București, Camelia Pantazi Tudor, director al Editurii Astralis, scriitor, jurnalist cultural, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Presei Culturale.

Camelia Pantazi Tudor a precizat că Mihaela Roșu Bînă, profesor, doctor în filologie, înainte de apariția primului volum individual, a publicat numeroase articole în reviste literare și de cultură, fiind așadar, în primul rând, jurnalist cultural. De altfel, volumul lansat, ÎNTRE MAJUSCULĂ ȘI PUNCT, cuprinde textele publicate pe parcursul timpului în periodice, inclusiv în Revista Astralis, aflată sub egida UZPR, la care este colaborator permanent și redactor încă de la primul număr. Debutul în volum, cu romanul Genul feminin, s-a produs în anul 2017, lansându-se la Librăria Esotera din Timișoara, apoi la Casa Bredicenilor din Lugoj, Casa Schiller din București, Târgurile internaționale de carte Bookfest și Gaudeamus (București). La București, romanul a fost apreciat de scriitori și critici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Camelia Pantazi Tudor amintindu-i pe Ana Dobre, critic literar, Ana Calina Garaș, scriitor, cu origine bănățeană, Marian Nencescu, critic literar și jurnalist cultural, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Presei Culturale. Editorul a precizat că distinsul jurnalist și scriitor a apreciat și cărțile lansate în acea zi, GENUL MASCULIN și ÎNTRE MAJUSCULĂ ȘI PUNCT, la începutul lunii iunie, la Bookfest 2022. De asemenea, Camelia Pantazi Tudor a adus în atenția celor prezenți cronica scrisă de doamna Ana Dobre privind ÎNTRE MAJUSCULĂ ȘI PUNCT, care va apărea în numărul 3 (15) / 2022 al Revistei Astralis. Exprimându-și bucuria revenirii la Timișoara după patru ani de la lansarea romanului Genul feminin, editoarea a mulțumit celor prezenți, menționând că speră să fie prezentă la Timișoara și la lansarea celui de-al treilea volum – Genul neutru.

Deoarece, din motive obiective, domnul Alexandru Ruja nu a putut să fie prezent la eveniment, moderatorul a citit textul de pe coperta a patra a volumului ÎNTRE MAJUSCULĂ ȘI PUNCT, scris de distinsul profesor universitar dr. și scriitor, membru al USR.

Au fost invitați să ia cuvântul Cosmin Neidoni, prozator, eseist, poet, din Timișoara, care a participat și la evenimentul din ianuarie 2018 de la Librăria Esotera când s-a lansat Genul feminin. Vorbind și despre o posibilă tetralogie, a urat cărții: La cât mai multe ori înconjurul soarelui! Diandra David, fostă elevă a Mihaelei Roșu Bînă, în prezent filolog, a apreciat volumele, având convingerea că autoarea lor este „un învățător de iubire și frumos”. Tânărul profesor de limbă și literatură română, doctorand la Universitatea de Vest Timișoara, Călin Popeț a prezentat un eseu referitor la Genul masculin abordat din punct de vedere stilistic. În încheiere, Mihaela Roșu Bînă a vorbit despre conjunctura apariției romanului GENUL MASCULIN, dedicat tatălui său și despre îndeplinirea dorinței de a strânge toate materialele publicate în periodice într-un volum de eseuri și cronici literare, privind literatura română și cea universală, un amplu capitol fiind dedicat operei scriitorului Nicolae Breban, ținând cont de faptul că autoarea a obţinut titlul de doctor în filologie al Universităţii de Vest Timişoara cu lucrarea Structuri narative în romanul lui Nicolae Breban.

La final, cei doi artiști, Lavinia Furdui și Alex Vasiliu, din cadrul formației Music Delight, au susținut un încântător recital de vioară, spre desfătarea sufletelor tuturor participanților. Fotografiile și înregistrările video au fost realizate de poeta Adriana Weimer. Alături de invitații din Lugoj, Timișoara, București a fost prezentă, pe tot pacursul evenimentului, doamna Florica Petrean, director al Librăriei Esotera.

 

Camelia Pantazi Tudor / UZPR

FILIALA PRESEI CULTURALE

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*