default-logo

Septembrie sub semnul artei. Ediția a XV a Festivalului Internațional „Titel Constantinescu” – Râmnicu Sărat

 Sâmbătă, 3 septembrie 2022,  la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, în prima parte a Festivalului Internațional de creație literară „Titel Constantinescu” a avut loc premierea tinerelor talente. La Concursul Național de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”, ediția a III a, s-au înscris un număr impresionant de elevi ai școlilor gimnaziale și ale liceelor din Râmnicu Sărat, Buzău, Prahova, Călărași, Craiova, Prahova, Bârlad, Sighetu Marmației. Micii autori au primit pe lângă aprecieri, diplome și seturi de cărți oferite de generoasa Editură Rafet și Centrul Cultural „Florica Cirstoforeanu”.

Marele premiu „Radu Cârneci” a ajuns la o elevă extrem de talentată – Antonache Ilinca Maria din Călărași, despre care cu sigurnață vom mai auzi! Autoarele de pe locul II și III, Bianca M. Mălăel din Craiova, (clasa a XII a) și Victoria-Maria Pripon, ( clasa a VI a) au avut surpriza de a-și vedea creațiile incluse într-un volum de debut personal. Un gest generos pe  lângă frumoasa antologie în care au fost cuprinse, cu un titlu predestinat parcă „Dau drumul răsăritului”, apărută la Editura Rafet și coordonată de omul de cultură Constantin Marafet – organizatorul acestui Festival ajuns la a XV a ediție, despre care președintele Filialei de Poezie de la București, domnul Horia Gârbea a spus că „este cel mai activ membru al Filialei de Poezie din București”.

Pentru că domnia sa mi-a făcut onoarea de a mă numi președintă a Concursului Național de poezie pentru elevi, mi-am permis să scriu, alături de domnia sa, o scurtă prefață la antologia „Dau drumul răsăritului”, astfel încât să-i îmbrățișez cu dragoste și încredere în talentul lor, pe toți cei care au bătut cu curaj la poarta afirmării.

Felicitări și multe aprecieri elevilor, îndrumătorilor și nu în ultimul rând organizatorilor care au transformat o zi ploioasă și mohorâtă de septembrie, într-o zi plină de zâmbet, emoție, bucurie, speranță – un „răsărit” la care mulți visează…

Clipa de aur

Un răsărit – este „momentul dimineții timpurii”. Poate dura o clipă, o zi ori o viață. Este cel mai bun prilej de a ieși din întuneric. De a te desprinde din mulțime. De a te înălța măcar puțin pe vârfuri, dincolo de marile îndoieli și banalități ale vieții. De a visa la coline verzi cu poteci strălucitoare pe care doar cu pana gândului se poate ajunge.  Acolo unde ochiul se deschide larg ca o fereastră. Lumea se face mică – o mărgică. Tu stăpânul ei absolut. Este clipa aceea când treci din om în poet. Și înțelegi cât har  ți s-a dat pentru ca tu, cel/cea care scrii, să devii nu doar mai bun, ci să fii însăși lumina. Acea pasăre care îndrăznește să înfrunte și abisul și înălțimile, doar cu o aripă. Cealaltă fiind preocupată mereu să găsească, scriind, noi și noi orizonturi.

Magia orizontului, în cazul nostru, este dată de Concursul Național pentru elevi „Radu Cârneci” ajuns  la ediția a III-a, care-i întâmpină pe toți cei înzestrați „cu pâine și sare” ,un fel de azimă pentru lungul drum de la debut până la cel al afirmării, și mai departe, al confirmării. Vor gusta din ea doar cei pregătiți să se sacrifice pe altarul artei. Căci a fi poet nu este doar o binecuvântare, ci înainte de toate, o jerftă de sine spre sinele altora. Sau cum spunea magistralul poet Radu Cârneci „Menirea noastră: esenţe să fim pentru suflete.”

Această carte – „dau împrumut un răsărit” este un florilegiu liric de o puritate dezarmantă din care nu lipsește simbolismul bacovian, modernismul, metafora. În vers liber ori clasic pe alocuri,  bogăția de expresii, imaginația, duioșia ori ironia cu care au fost scrise, mă face să afirm cu toată convingerea că unii dintre cei cuprinși în această antologie, au un potențial uriaș de a deveni în timp un nume reprezentativ pentru localitățile lor.

Coordonat de distinsul om de cultură Constantin Marafet, în marea sa generozitate, dă împrumut acest răsărit care nu este altceva decât o șansă uriașă pe calea grea a afirmării în literatură. Girul a fot dat. Porțile au fost deschise. Timpul va demonstra cine a fost cu adevărat hărăzit de astre să poarte acest „răsărit”. Cine va putea duce în spate acest dar neprețuit al lui Sisif. Fie ca cei mai buni dintre cei buni să-și facă loc în raftul întâi al literaturii iar pe cerul ei să strălucească stele cu numele voastre, ducând pe umeri nemurirea clipei de aur ce vi s-a dat.

*

În partea a doua a Festivalului Internațional „Titel Constantinescu” au fost premiați autorii care s-au înscris în concurs cu manuscrise. M-am bucurat să aflu printre premianți, autori pe care-i știam din reviste de ani de zile, dar și tinere talente care promit. Așa cum este tânăra Elena Cristina Simion care a luat Marele Premiu „Titel Constantinescu”, prin publicarea manuscrisului „Evina și alte povestiri”.

Felicit toți autorii premiați și le doresc cale deschisă spre marile împliniri literare. Despre ei cu siguranță vom mai auzi! Au girul unui juriu de elită: domnului Horia Gârbea – președinte a Filialei București Poezie ( președintele juriu), doamna Evelyne Croitoru – realizator tv, poet, scriitor, membră a USR – Filiala București, (membru juriu), și nu în ultimul rând domnul Constantin Marafet – poet, scriitor, membru al USR, Filiala București, fondatorul și organizatorul festivalului.

N-au lipsit din program momentele artistice oferite de un grup de copii talentați de la  Liceul de arte din Buzău care ne-au încântat cu piese din folclorul românesc și din repertoriul regretatei artiste Mihaela Runceanu. Sublim și de înaltă clasă a fost și momentul oferit de artistul local Cornel Tudose. La finalul evenimentului, cei prezenți s-au putut bucura de un moment de socializare la expoziția de caricaturi a artistului plastic Costel Pătrășcan care parcă ne îndemna : „Zâmbiți, vă rog! ”

Și iată cum Râmnicu, posomorât și friguros, a devenit deodată o oază de căldură și binecuvântare, în care toți, cu mici cu mari, ne-am lăsat prinși de amețitorul carusel al artei.

Felicitări și aprecieri organizatorilor, ani mulți festivalului!

 Mihaela Aionesei

Târgu Secuiesc

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*