default-logo

Ziua Limbii Române, sărbătorită în județul Prahova

Indiferent de anotimp, de starea vremii, de conjunctură economică, politică, socială, medicală,  sufletul poporului român nu a încetat și nu încetează să bată cu ocazia marilor sărbători naționale.

Una din acestea este și Ziua Limbii Române, care și în acest an a fost sărbătorită pe data de 31 August, de către majoritatea instituțiilor statului. Printre ele se află și muzee, biblioteci, școli din județul Prahova, în ciuda stării de vacanță, a caniculei și a epidemiei care încă mai bântuie.

Astfel, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale au adus un omagiu limbii naționale, valorificând materiale din fondul documentar pe care îl au sau cu ajutorul colaborărilor cu alte persoane și instituții.

La Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, în cadrul matineului muzeal „Odă limbii române”, scriitorul Vasile Bardan a lansat câteva  din cărțile sale.

Activitatea a fost moderată de doamna Ioana Roșu.

Aspecte ale activității scriitorului au fost prezentate de  Mihai Istudor.

Vasile Bardan (n.28.02.1947) este poet, eseist, cronicar, critic literar,  membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A debutat cu poezii în revista „Ateneu”, în anul 1968 și editorial, în anul 1989, cu volumul „Gravitația tăcerii”.

Până în prezent, a publicat 15 volume de poezie: „Noaptea gravitației”, „Poezia și foamea”, „Cântec cu ceas”, „Pandemiștii”  etc. și 4 volume de critică literară: „Jurnal de creație și eseuri critice”, „Ioanid Romanescu – În apărarea poeziei” etc.

La activitatea dedicată Zilei Limbii Române a lansat volumele: „Nichita Stănescu, poet transmodern”, „Nichita Stănescu și Omul-fantă”, „Estetica lui Nichita Stănescu”.

Acestea sunt rezultatul unei cercetări realizate timp de 40 de ani din pasiune și dorință de a descifra sensurile poeziei nichitastănesciene.

Atenția autorului s-a orientat, în primul rând, spre cele „11 elegii” , spre „omul-fantă”, spre rolul lui Nichita de teoretician al literaturii.

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a fost vernisată expoziția temporară ”Tezaurul limbii române – Dicționarul academic al limbii române de la 1871 – 1878”, coord. August Treboniu Laurian.

Expoziția a fost organizată și prezentată de muzeograf Amalia Negrea.

Pe lângă expunerea în vitrină a cărții mai sus-amintite, au fost oferite informații bogate despre August Treboniu Laurian, „spirit enciclopedic care a manifestat interes pentru multe domenii, precum: istoria, publicistica, politica, dar a rămas recunoscut ca un lingvist și filolog care a dat culturii române  unul din primele dicționare. August Treboniu Laurian este primul romanist din lingvistica noastră, care a susținut că limbile romanice s-au format având ca bază latina vorbită de populațiile rurale, ale militarilor, oamenilor simpli […]”.

O prezentare obiectivă i s-a făcut și dicționarului, printre ale cărui calități au fost amintite: „Este cea mai vastă lucrare de acest gen, ce cuprinde 70000 de cuvinte, dintre care 50000 sunt reale, restul latinisme și creații personale latinizante ale autorilor; filiațiile sensurilor cuvintelor și definițiile acestora sunt remarcabile prin claritate și concizie; este prima lucrare lexicografică în care se evaluau proporțiile influenței franceze în vocabularul limbii române  […]”.

La Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” a fost vernisată expoziția „Spiru Haret – un pedagog de școală nouă”, care are la bază faptul că în patrimoniul muzeului se află ceasul de buzunar  al acestuia, din argint, gravat, cu  cadran din email alb. Ceasul datează din secolul al XIX-lea și a fost achiziționat de muzeu în anul 1975.

Expoziția conține și alte obiecte care au aparținut sau au avut legătură cu Spiru Haret: o carte de vizită, două plachete: una cu efigia din metal comun, a lui Spiru Haret și una omagială primită de la foștii elevi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de profesorat, o telegramă, „Raportul către Majestatea Sa Regele asupra acțiunii învățătorilor și preoților rurali, în răscoalele țăranilor din 1907” și „Discursul pronunțat de Dl Spiru Haret, ministrul Instrucțiunii și al Cultelor, în ședințele Camerei Deputaților de la 3 și 4 decembrie 1909, cu ocaziunea discuțiunei răspunsului la mesagiu”.

            Este prezentă și o cărticică din colecția ABC-ul personalităților, intitulată „Spiru Haret”.

La Muzeul „I.L. Caragiale” Ploiești a avut loc matineul muzeal „Limba noastră-i o comoară”, cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială din comuna Berceni, Structura  Școala Gimnazială Corlătești, Școala Gimnazială „Moara Nouă”, coordonator profesor Andreea Tănăsescu și vicepreședinte Zoltan Club Ploiești, înv. Marcela Enache.

Activități omagiale au fost organizate și la muzeele din afara orașului Ploiești:

La Muzeul „Conacul Belu”, din Urlați,  s-a desfășurat activitatea „Limba noastră-i o comoară”, cu participarea elevilor coordonați de către profesorii Iuliana și Robert Stan, Natalia Dimulescu,  cât și a unor foști elevi ai Liceului ”Constantin Brâncoveanu”, din Urlați și ai unor foști membri ai Cenaclului ”Pe urmele lui Orfeu”.

La Muzeul „Casa Domnească” Brebu, reprezentanți ai muzeului și elevi de la Școala Gimnazială „Matei Basarab” din localitate, coordonați de profesor pentru învățământul primar Ioana Morar,  au susținut matineul muzeal, cu tema  „Limba română în opera lui Grigore Vieru”.

Celelalte muzee au prezentat referate online dedicate limbii române:  Petre Vlad – Muzeul „Pană Filipescu”, referatul „Rolul graiului în formarea identității naționale”; Mihaela Voicea –  Muzeul ”Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte, referatul „Ziua Limbii Române”;

Muzeul „Constantin și Ion Stere”, din Bucov – Corina Mărășescu – „Alexie Mateevici – Odă limbii române”; Muzeul „Cezar Petrescu” Bușteni –  referat „Limba noastră, moștenire sacră: Formarea limbii române”.

Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești a organizat în Rotonda sa o expoziție de carte sub genericul „Așchii de diamant din cuvintele limbii române” și online a prezentat documentarul „Despre nașterea și evoluția limbii române” și Concursul „Vorbește corect românește”.

Elena Trifan / UZPR Prahova

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*