default-logo

Jurnaliștii mexicani, vizați de software-ul spion Pegasus

Ca răspuns la un raport care a constatat că programul spion Pegasus a infectat dispozitivele a doi jurnalişti mexicani şi a unui apărător al drepturilor omului între 2019 şi 2021, Jan-Albert Hootsen, reprezentantul Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) în Mexic, a emis următoarea declaraţie: „Acest nou raport arată în mod definitiv că președintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, nu se mai poate ascunde în spatele învinovățirii predecesorului său pentru utilizarea pe scară largă a Pegasus în Mexic. Autoritățile mexicane trebuie să investigheze imediat și în mod transparent utilizarea Pegasus și a altor programe spion pentru a viza jurnaliștii în timpul administrației sale, precum și să facă eforturi pentru mai multe reglementări pentru a pune capăt utilizării acestei tehnologii împotriva presei o dată pentru totdeauna”.
Raportul a fost publicat de organizația mexicană pentru drepturile digitale R3D (Red en los Defensa de los Derechos Digitales) și grupurile de drepturi și cercetare Articolul 19 și SocialTIC. Laboratorul Citizen al Universității din Toronto a efectuat o analiză criminalistică a dispozitivelor.
Dispozitivul unui jurnalist de la canalul online Animal Político a fost infectat în 2021, potrivit raportului. Jurnalistul Ricardo Raphael, editorialist pentru revista de știri Proceso și ziarul Milenio Diario, care a fost vizat anterior în 2016 și 2017, a fost atacat cu Pegasus de cel puțin trei ori în octombrie și decembrie 2019 și din nou în decembrie 2020.
Potrivit Citizen Lab, cazurile mai recente diferă de utilizarea anterioară a Pegasus împotriva jurnaliștilor mexicani în mai multe moduri.
CPJ a documentat modul în care programele spion sunt folosite pentru a-i viza pe jurnaliști și pe cei apropiați din întreaga lume, inclusiv cazuri repetate de infectări cu Pegasus care vizează jurnaliștii din Mexic. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*