default-logo

Percival Mabasa, „cel mai recent dintr-o lungă listă de jurnalişti ucişi în Filipine”

Grupuri media și activiști pentru libertatea presei din Filipine au condamnat uciderea jurnalistului Percival Mabasa, care a fost împușcat mortal în apropierea casei sale din capitala țării. Profesionistul în vârstă de 63 de ani, care era cunoscut și sub numele de Percy Lapid, a fost ucis de doi atacatori pe o motocicletă, la poarta unui complex rezidențial din zona Las Pinas, din suburbia Manila, a anunţat poliția.
Într-o declarație, Uniunea Națională a Jurnaliștilor din Filipine a declarat că uciderea lui Mabasa a arătat că „jurnalismul rămâne o profesie periculoasă” în țară: „Faptul că incidentul a avut loc în Metro Manila arată cât de nerăbdători au fost făptașii și cum autoritățile nu au reușit să protejeze jurnaliștii, precum și cetățenii de rând, de vătămări”.
Potrivit aljazeera.com, Mabasa a fost un critic deschis al fostului președinte Rodrigo Duterte, precum și al politicilor și oficialilor din guvernul succesorului său, Ferdinand Marcos Jr. „Nu excludem posibilitatea ca asasinatul să aibă legătură cu munca victimei în mass-media”, a declarat șeful poliției locale, Jaime Santos, într-un comunicat.
Federația Internațională a Jurnaliștilor a condamnat, de asemenea, uciderea lui Mabasa și a cerut guvernului să investigheze cazul. „Este ultimul dintr-o lungă listă de jurnalişti ucişi în ţară”, arată organizația.
La rândul lor, Ambasadele Canadei și Olandei în Filipine au cerut guvernului să creeze un mediu sigur pentru jurnaliști, astfel încât aceștia să-și poată desfășura munca „fără teamă pentru viața și siguranța lor”. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*