◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

 Noi apariții și aniversări ale revistelor și personalităților culturale băcăuane

Au ieșit de la tipar alte două publicații culturale editate și tipărite la Bacău: ,,Plumb” și ,,Cadran Cultural”.  

Și iată, revista ,,Plumb”, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România (USR) se află la moment aniversar: 15 ani de la nașterea sa (martie 2006) și apariția cu numărul 175 (octombrie/2021)!

Este meritul incontestabil al fondatorului și directorului acestei publicații, poetul, publicistul și editorul Ioan Prăjișteanu, la ceas aniversar și el, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani (28 octombrie)! Pentru toate aceste realizări puse în slujba culturii, s-ar fi meritat ceva mai mult decât o succintă trecere în revistă… 

Cu o tehnoredactare pe măsură și cu cele două coperți color, foarte atrăgătoare ca prezentare și concept, revista ,,Plumb” umple toate cele douăzeci de pagini cu articole inedite și atractive semnate de scriitori, poeți, critici, muzicologi, artiști plastici, jurnaliști, publiciști. 

Și pentru că omagierea poetului George Bacovia nu poate fi rezumată la doar un număr de revistă, aceasta continuă și în numărul din octombrie, cu o amplă cronică despre evenimentul ,,Toamnă bacoviană”, semnată de scriitoarea Doina Cernica, ,,o ediție atât de specială prin confluența aniversărilor pe care le-a sărbătorit, 140 de ani de la nașterea lui George Bacovia, 50 de ani de la faimoasa omagiere a lui Bacovia de către întregul Bacău sub bagheta poetului Radu Cârneci și 20 de ani de la înființarea Filialei Bacău a USR”, după cum remarca domnia sa. 

Despre ,,lumea bacoviană unamuniană” (de la Miquel de Unamuno, n. a.), ca și despre ,,Bacovia – Alchimistul” fac referiri în formule estetice superbe, criticii literari Petre Isachi și Lucian Strochi, completate cu licăriri din poeziile lui Ticu Leontescu, Dan Sandu, Ioan Prăjișteanu sau Dumitru Brăneanu (redactorul-șef al revistei și președintele Filialei Bacău a USR), aflat la o dublă aniversare în octombrie: ziua de naștere (28 octombrie) și ziua onomastică (Sfântul Dumitru).

,,Cadran Cultural” Nr. 5 (21)/septembrie-octombrie, periodic al Ansamblului Folcloric ,,Busuiocul” din Bacău și editat sub egida Consiliului Județean Bacău, accentuează la rându-i tematica bacoviană, în articole precum ,,Jurnal despre Bacovia” (Cosntantin Călin), ,,Laudă familiei Bacovia” (Vasile Bardan), ,,Bacovia, toamna” (Radu Ciobanu), ,,Bacovia în sanscrită” (Dan Sandu, care începe cu o afirmație care i-a cuprins într-o simțire pe mulți dintre noi: ,,Nu! Nici anul acesta nu pot tomni fără Bacovia…”).

Bineînțeles, din paginile revistei nu lipsesc biografiile scriitorilor, poeților și publiciștilor băcăuani aniversați, luna septembrie fiindu-i dedicată poetului George Bacovia, la 140 de ani de la naștere, iar luna octombrie, poetului Ioan Prăjișteanu, la împlinirea vârstei de 70 de ani, pagini semnate de scriitorul, istoricul și criticul literar, Cornel Galben, care mai realizează și un interviu inedit cu muzicologul Clemansa Liliana Firca. O altă pagină muzicală este semnată de muzicologul și criticul muzical Ozana Kalmuski-Zarea, în timp ce poetele Atena Ivanovici și Ionica Brandabur ne prezintă noile lor creații. Publicația se încheie cu un semnal editorial și cu o revistă a revistelor culturale moldovalahe.

Romulus-Dan Busnea / UZPR   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *