◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

România a cerut din nou Ucrainei să recunoască faptul că nu există limba „moldovenească”

În conformitate cu declarația de independență a Moldovei față de Uniunea Sovietică, care precizează că limba de stat este româna, România a solicitat Ucrainei să recunoască faptul că nu există limba „moldovenească”.

Ministerul român de Externe a declarat că secretarul de stat Dan Neculăescu a cerut Ucrainei să înceteze să mai recunoască limba „moldovenească” ca limbă separată de română. Ministerul a anunțat, într-un comunicat, că Neculăescu i-a cerut vicepreședintelui ucrainean, Ihor Jovkva, să răspundă solicitărilor anterioare ale României pentru ca Kievul să accepte „inexistența așa-zisei limbi moldovenești”.

Declarația de independență a Republicii Moldova față de Uniunea Sovietică, adoptată în 1991, prevedea că limba de stat în Republica Moldova este româna. Cu toate acestea, Ucraina este ghidată de Constituția Republicii Moldova, care prevede, în articolul 13, că „limba moldovenească” este limba națională a țării. Articolul a fost introdus în 1994, de Partidul Agrar pro-rus și de Partidul Socialist. De atunci, aceasta a fost una dintre sursele primare de dispute între partidele pro-ruse, pro-europene și pro-române din Moldova.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova, de la Chișinău, a decis, în decembrie 2013 că textul declarației de independență față de Uniunea Sovietică prevalează asupra prevederilor Constituției Republicii Moldova.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, i-a cerut în două rânduri omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, ca Ucraina să accepte că limba „moldovenească” nu există, notează BalkanInsight. 

Secretarul de stat Dan Neculaescu a cerut de asemenea o soluție la problemele minorității etnice române din Ucraina, care solicit educație în limba română. Totuși, Ucraina dorește să treacă la un sistem în care toți elevii sunt educați în limba ucraineană. În luna martie a acestui an, două școli de limba română din regiunea Odesa au fost transformate în filiale ale unei școli ucrainene. Comunitatea românească reprezintă al treilea grup etnic ca mărime din Ucraina, după ucraineni și ruși, fiind împărțită artificial în români  și „moldoveni”. În cadrul sistemului de învățământ ucrainean, aceste două grupuri au școli separate, deși împărtășesc același vocabular și aceeași gramatică.

 (R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *