default-logo

Belarus, Birmania, China, Iran, Rusia și Siria, în topul statelor care încarcerează jurnaliști

Guvernele autoritare „sunt hotărâte să controleze și să gestioneze informațiile și sunt din ce în ce mai nesăbuite în eforturile lor de a face acest lucru. Încarcerarea jurnaliștilor pentru că au relatat știri este semnul distinctiv al unui regim autoritar”, a declarat directorul executiv al Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor, Joel Simon, cu aproape un an în urmă. Ulterior acestei declarații, până acum, în 2022, 216 jurnalişti şi lucrători mass-media au fost închişi, potrivit grupărilor pentru drepturile omului. Aceasta urmează după închiderea a 294 de jurnalişti în 2021, al şaselea record consecutiv. Organizația Reporteri fără frontiere plasează Belarus, Birmania, China, Iran, Rusia și Siria printre statele cu cei mai mulți lucrători mass-media încarcerați în acest an. Alți cel puțin 526 de jurnaliști rămân în prezent după gratii, notează share.america.gov.
Jurnaliștii recent condamnați la închisoare sau deținuți pentru reportaje o includ pe Htet Htet Khine, freelancer și fost jurnalist BBC, condamnată în Birmania la trei ani de muncă silnică.
Și jurnaliștii agenției de presă BelaPAN au primit pedepse de ani de închisoare. Condamnările pronunțate în cazurile Andrey Alyaksandrau, Iryna Zlobina, Dzmitry Navazhylau și Iryna Leushyna continuă represiunea pe scară largă a regimului Lukașenko împotriva activiștilor pro-democrație și a presei independente. De asemenea, 18 jurnalişti care acopereau protestele din Rusia au fost reţinuţi în ultima perioadă.
Pe de altăparte, SUA finanțează Radio Free Europe/Radio Liberty și Radio Free Asia, pentru a oferi știri independente în țările în care o presă liberă este amenințată. De asemenea, lucrează pentru a proteja jurnaliştii din întreaga lume: 30 milioane de dolari pentru Fondul Internațional pentru Media de Interes Public pentru publicațiile cu resurse insuficiente sau pentru cele care operează în medii instabile; 5 milioane de dolari pentru a îmbunătăți viabilitatea financiară a instituțiilor media independente; 9 milioane de dolari pentru Fondul global de apărare împotriva defăimării jurnaliştilor și pentru acoperirea răspunderii jurnaliştilor vizaţi de litigii nedrepte; 3,5 milioane de dolari pentru o nouă platformă de protecție a jurnalismului, care să ofere instruire în domeniul securității fizice și digitale pentru profesioniștii media expuși riscului și asistență pentru jurnaliștii aflați sub presiune. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*