default-logo

Cercetare UNESCO pentru jurnalism adaptat peisajului media actual

UNESCO a inițiat o revizuire a programelor de formare și o evaluare a capacității instituțiilor și organizațiilor care oferă instruire în jurnalism. Potrivit unui comunicat citat de khmertimeskh.com, prin această cercetare, UNESCO va stabili puncte de referință, va identifica lacunele programelor actuale de educație în jurnalism și se va baza pe punctele forte, ceea ce va duce la dezvoltarea unui plan pentru a oferi o consolidare a capacităților și asistență tehnică direcționată furnizorilor de formare în mass-media pentru a-și actualiza programele și a îmbunătăți capacitățile lor de a oferi jurnalism de calitate, adaptat peisajului media care evoluează rapid. Cercetarea va evalua, de asemenea, programele de consolidare a capacităților oferite de organizațiile jurnaliștilor, organismele media și actorii internaționali.
Pentru a efectua această evaluare cuprinzătoare, UNESCO va colabora cu Centrul pentru Avansul Jurnalismului, din cadrul Universității din Melbourne,. Acest parteneriat va introduce abordarea unică a Centrului, care plasează jurnalismul în contexte sociale mai largi. Modelul de curriculum al UNESCO pentru educația în jurnalism și manualul UNESCO despre „Jurnalism, știri false și dezinformare”, care subliniază standardele internaționale privind formarea în jurnalism, vor servi drept cadru pentru evaluare.
Sprijinul UNESCO pentru educația în jurnalism este susținut de convingerea că standardele jurnalistice profesionale sunt esențiale pentru a scoate în evidență potențialul sistemelor media de a promova democrația, dialogul și dezvoltarea. Presa de știri profesională acționează ca un gardian al interesului public. Este o componentă importantă a controalelor și echilibrelor care fac parte dintr-o democrație. Prin difuzarea de informații de încredere către cetățeni, mass-media de știri permit participarea cetățenilor la dezvoltare și consolidează mecanismele de feedback de responsabilitate. Cetăţenii nu pot să-şi exercite şi să se bucure de cetăţenia în absenţa unor informaţii şi cunoştinţe esenţiale, pe care jurnaliştii bine pregătiţi sunt mai bine plasaţi să le ofere.
Această activitate face parte din activitatea UNESCO în Cambodgia de a promova și consolida dezvoltarea mass-media și libertatea de exprimare, care este implementată în colaborare cu părțile interesate la nivel național, OHCHR și cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare Internațională. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*