default-logo

Jurnaliştii britanici vor putea relata pentru prima dată despre cazuri din instanțele de familie

Pentru prima dată, jurnaliştii britanici vor putea relata ce se întâmplă în tribunalele de familie. Până acum, reporterii au putut observa audierile, dar au putut realiza materiale de presă doar din informațiile premise de judecător. Noul program pilot, care va începe în luna ianuarie 2023 și care schimbă această regulă va dura 12 luni, iar punctele sale de derulare sunt orașele Leeds, Cardiff şi Carlisle.

Jurnaliștii acreditați vor putea relata ceea ce văd și aud, atât timp cât protejează anonimatul familiilor, vor putea intervieva familiile despre cazurile lor, atâta timp cât le protejează identitatea. Reporterii vor avea, de asemenea, voie să vadă unele dintre documentele legale în cazuri, dar nu vor putea vedea rapoarte medicale fără permisiunea instanțelor. Toate acestea se realizează prin ordonanțe de transparență, emise de judecătorul în fiecare caz. În același timp, judecătorii își vor păstra dreptul de a refuza emiterea unuia dintre aceste ordine și de a restricționa relatarea media, notează BBC.

Instanțele de familie au competențe de a face intervenții drastice – cum ar fi unde ar trebui să locuiască minorii atunci când există acuzații de abuz. Pe de altă parte, însă,

instanțele de familie au fost adesea criticate ca fiind „secretoase” și există foarte puține relatări cu privire la ce se întâmplă la astfel de ședințe de judecată. Sir Andrew MacFarlane, președintele tribunalelor de familie, a declarat că „este nevoie de o mai mare deschidere, pentru a construi încrederea publicului”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Despre autor

Lasă un răspuns

*