default-logo

Boboteaza. „Arătarea Domnului”

Boboteaza (Botezul Domnului) este sărbătorită la 6 ianuarie și reprezintă o sărbătoare importantă atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. Sărbătoarea Botezului Domnului, acest sfânt şi mare praznic, după cum spunea părintele Ilie Cleopa, se mai numeşte şi „Arătarea Domnului” sau „Epifania”.

Ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. „Arătarea Domnului” aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit la 7 ianuarie, Boboteaza marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.

La 6 ianuarie sunt aşteptaţi mii de credincioşi în biserici, ca să ia agheasmă. Este apa pe care o sfinţesc preoţii şi pe care oamenii o beau ca să fie protejaţi de rele. Pe lângă tradiția sfințirii apelor, sărbătoarea include și o serie de obiceiuri populare, ca acela în care bărbații scot crucea din apă, și superstiții precum aflarea ursitului.

Boboteaza face parte din seria celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească faptele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. De aceea, Biserica mai numeşte Boboteaza „Dumnezeiasca Arătare”. Hristos se face cunoscut acum, la Botezul său în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Acum, Botezătorul, care nu ştia cine este Hristos, Îl descoperă şi Îl mărturiseşte. Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, L-a recunoscut şi L-a arătat mulţimilor. Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti.

Pentru că Botezul Domnului se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, este bine să ştim, spune părintele Ilie Cleopa, că arătările Domnului în această lume sunt două: una este cea de acum, care s-a împlinit la Botez, iar cea de-a doua este aceea care are să vină şi care se va face cu slavă mare, la sfârşitul lumii.

Boboteaza este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiul este botezat în Iordan de către Ioan, Sfântul Duh se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer îl declară ca fiind Fiul Său.

Atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament, apa este un element de regenerare a creaţiei şi prin Botezul său, Iisus a sfinţit natura apelor.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*