◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Alfabetul chirilic, abandonat în orașul croat Vukovar

Consiliul Local din orașul Vukovar a votat să pună capăt utilizării oficiale a limbii sârbe și a alfabetului chirilic, după ce datele de la recensământul din 2021 au arătat că numărul sârbilor care locuiesc acolo a scăzut la 29,73% din populație. Deoarece aceasta este sub o treime din locuitorii orașului, sârbii nu mai au dreptul la utilizarea oficială a limbii sârbe și a alfabetului chirilic în oraș.

Problema semnelor chirilice a fost foarte controversată de ani de zile în Vukovar, care a fost asediat și devastat de armata populară iugoslavă și paramilitari sârbi în 1991.

În favoarea deciziei au votat consilierii municipali de la Mișcarea Patriei, suveraniştii croați, Uniunea Democrată Croată și președintele consiliului orășenesc, în timp ce trei au votat împotrivă, toți sârbi, relatează BalkanInsight.

Viceprimarul Srdjan Kolar, președintele SDSS Vukovar, a declarat că partidul său a propus un amendament prin care se spune că comunitatea sârbă ar trebui să aibă dreptul de a-și folosi limba și alfabetul atunci când comunică cu instituțiile publice, dar nu a fost aprobat.

Decizia Consiliului pune capăt disputei de zece ani cu privire la utilizarea limbii sârbe și a grafiei chirilice în oraș, care a stârnit proteste furioase ale veteranilor de război croați.

Legile privind drepturile minorităților din Croația dau dreptul oricărei minorități care reprezintă peste o treime din populația locală să folosească oficial limba și scrierea proprie. (redacția UZPR)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *