◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Salariile medicilor – diferențe uriașe între statele UE

Personalul sanitar a lucrat fără încetare pentru a salva vieți în timpul pandemiei de COVID-19. Mulți nu s-au dus acasă zile sau săptămâni la un moment dat, iar mulți și-au pierdut viața ajutându-i pe alții. Au devenit eroi, iar publicul și-a arătat aprecierea pentru munca și devotamentul lor. În același timp, personalul sanitar rămâne în mare parte nemulțumit de salariile și condițiile de muncă.

În 2022, medicii au mărșăluit în semn de protest, au avertizat despre posibilitatea unor greve sau au intrat în grevă în țări europene precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. Ei au cerut salarii mai mari, dar s-au plâns și de lipsa personalului din spitale.

În majoritatea țărilor europene, salariile anuale brute ale medicilor au crescut în termeni reali între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE. Cu toate acestea, salariile au scăzut în unele țări în termeni reali în ultimul deceniu.

Cât sunt plătiți medicii în Europa? Care țări plătesc doctorii cel mai mult și cel mai puțin? Cât de mult s-au schimbat salariile medicilor în ultimul deceniu și cât câștigă medicii luând în considerare conceptul de paritate a puterii de cumpărare?

Setul de date OCDE include informații pentru 25 de țări europene, iar salariile medicilor variază foarte mult între ele.

În 2020, cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile anuale brute ale specialiștilor au variat de la 20.200 de euro în Polonia la 258.552 de euro în Luxemburg (date din 2015). Cu alte cuvinte, diferența dintre medicii plătiți cel mai mult și cei mai puțin plătiți este de peste zece ori.

Pe lângă Luxemburg, există alte patru țări în care specialiștii au fost plătiți cu peste 150.000 de euro în 2020. Acestea sunt Irlanda (172.882 euro), Țările de Jos (160.869 euro), Danemarca (156.061 euro) și Islanda (155.276 euro). Germania (146.200 euro) și Marea Britanie (136.375 euro) au urmat îndeaproape.

Salariile au fost mult mai mici de 100.000 de euro în Franța, Italia și Spania. Există alte câteva țări din UE, inclusiv Portugalia și Grecia, unde specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro. Toate aceste cifre reflectă remunerația brută anuală pentru specialiștii salariați.

Medicii de familie sunt plătiți mai puțin decât specialiștii. De exemplu, specialiștii câștigă cu 85% mai mult în Marea Britanie, unde salariul mediu anual brut pentru medicii de familie a fost de 73.408 euro, în timp ce specialiștii primeau în medie 136.375 euro.

În unele țări, precum Portugalia, Slovenia și Marea Britanie, salariile atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie au scăzut în termeni reali între 2010 și 2020.

Raportul dintre salariile medicilor și salariul mediu este un alt indicator util. Salariile medicilor – atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie – sunt substanțial mai mari decât salariul mediu național în toate țările luate în considerare aici. În majoritatea statelor cre apar în documentul OCDE citat de Euronews, medicii de familie au câștigat de două până la patru ori mai mult decât salariul mediu în 2020, în timp ce specialiștii au primit de două până la trei ori și jumătate mai mult.

Raportul dintre salariile specialiștilor și salariul mediu a fost de trei sau mai mare în cinci țări. Acestea sunt Irlanda (3,5), Germania (3,4), Regatul Unit (3,3), Țările de Jos (3,2) și Spania (3). Asta înseamnă că specialiștii din aceste țări au câștigat de cel puțin trei ori mai mult decât salariul mediu. Polonia (1,4) a avut cel mai mic raport, urmată de Letonia și Norvegia (1,7 pentru ambele). (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *