◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei și a minelor romane de la Roșia Montana

Salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei și a minelor romane de la Roșia Montana, prioritate a Comisiei parlamentare pentru UNESCO.

Situația cetăților dacice din Munții Orăștiei se află în atențiamembrilor Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, unde se cunoaște starea dezastruoasă a acestora, singura excepție fiind Sarmisegetusa Regia, aflată în grija autorităților județene. Cetățile dacice au fost incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO în 1999, iar după 20 de ani, situația terenurilor pe care se află acestea și zonele de protecție nu este clarificată, nu există planuri de urbanism generale și zonale (PUZ și PUG) și, prin urmare, nu se pot aloca fonduri pentru cercetare arheologică și pentru conservarea monumentelor.

”Toți parlamentarii din Comisia permanentă pentru UNESCO, indiferent de culoarea lor politică, au înțeles să susțină un amendament prin care solicităm alocarea unui milion de lei Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice la bugetul pe anul 2019, pentru realizarea PUZ și PUGl a cetăților dacice. Este un demers comun și necesar, în condițiile în care inclusiv Centrul patrimoniului mondial UNESCO și-a exprimat îngrijorarea față de starea cetăților dacice solicitând un raport detaliat privind conservarea acestora. Pentru toți parlamentarii din comisie, salgardarea cetăților dacice a devenit o prioritate”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.

Prin alte amendamente, parlamentarii comisiei solicită și fonduri pentru reparații la Ansamblul bisericilor fortificate de la Biertan și Saschiz, precum și alocarea unei sume suplimentare la bugetul Institutului Național al Patrimoniului, pentru desfășurarea unor lucrări de restaurare a monumentelor istorice.

Deputatul Ionel Palăr atrage atenția și asupra fapului că includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montana în Patrimoniul mondial UNESCO este pusă în pericol, dacă Guvernul Dăncilă nu ia o seriede măsuri, impuse de forul internațional. ”După ce Guvernul Dăncilă a solicitat la UNESCO, în vara lui 2018, amânarea dosarului Roșia Montana,România a intrat într-un plan de conformare. Acesta trebuie urmat întocmai și este monitorizat timp de trei ani. Dacă nu ne conformăm, în 2021, când vom avea din  nou șansa procedurii de întoarcere a dosarului și includerea Roșia Montana în UNESCO, acesta va fi considerat ca un dosar nou. A trecut deja un an,Guvernul României trebuia să asigure implementarea programului de monitorizare a obiectivului și să realizeze un raport până la 1 Decembrie 2018, care ar urma să fie examinat în a 43 a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, peste doar câteva luni, în iunie 2019. Este primul termen de revizuire prin care UNESCO urmărește să examineze progresul făcut de România, iar noi nu știm nimic despre ceea ce s-a realizat până acum, la mai bine de jumătate de an de când a început monitorizarea. De aceea, îi solicit public doamnei prim-ministru să prezinte situația reală de la Roșia Montană, să precizeze ce demersuri au fost făcute, ce fonduri au fost alocate, pentru că pericolul ca acest obiectiv unic în lume să se deterioreze iremediabil este unul cât se poate de real”, a avertizat deputatul Palăr.

Planul de conformare impune guvernului să conserve minele romane, să asigure măsuri de protecție a acestora, să realizeze planuri de urbanism general și zonal, să elaboreze un plan de management al obiectivului, o strategie de conservare a siturilor romane, o strategie de turism și resursele financiare necesare implementării strategiilor, precum și un plan de măsuri pentru întreținerea minelor aurifere romane de la Roșia Montană.

6 februarie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *