◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Marele capital privat… mare cumpărător de imobile

Row of old houses in front of a modern office building in London, UK

Datorită unui cadru de reglementare favorabil al UE, proprietarii instituționali, cum ar fi firmele de capital privat și fondurile de pensii, cumpără din ce în ce mai mult case în orașele europene, stârnind temeri de creștere a chiriilor și acces inechitabil la locuințe, avertizează experții.

Piața imobiliară europeană a devenit din ce în ce mai atractivă pentru marii investitori, potrivit unui studiu recent comandat de grupul politic al Verzilor/ALE.

Tot mai mulți investitori instituționali intră pe piața locuințelor urbane, în căutarea „activelor sigure”, a declarat Sebastian Kohl, unul dintre autorii studiului și cercetător la Institutul Max Planck.

În 2020, volumul achizițiilor de către grupurile instituționale din Europa a ajuns la 64 miliarde de euro, în timp ce stocul total de active imobiliare deținute de marii investitori este estimat la 150 miliarde de euro. O consecință a amprentei în creștere a proprietarilor instituționali este că „locuințele au devenit o clasă de active”. „S-a schimbat de la un loc în care oamenii trăiesc și au o valoare de utilizare în unul cu care, practic, poți câștiga bani”, a spus Kohl.

Acest fenomen are un impact considerabil asupra orașelor europene și a locuitorilor acestora, potrivit experților. „Este o situație în care există finanțare care determină practic politica de locuințe sau structura orașului”, punctează  Sorcha Edwards, secretar general la Housing Europe.

În opinia ei, atunci când casele devin o investiție, acestea sunt adesea lăsate vacante sau închiriate pe termen scurt, provocând un „efect de golire” în zonele centrale și împingând oamenii cu venituri mai mici mai departe de centrul orașului. „Oamenii cu salariul mediu vor fi împinși în continuare spre periferii, așa că trebuie să facă naveta”, a spus ea.

Potrivit lui Edwards, investitorii mari au, de asemenea, un impact negativ asupra accesibilității locuințelor. Prețurile locuințelor și chiriile în Europa au crescut în ultimul deceniu. Potrivit Eurostat, din 2010, chiriile au crescut cu 16%, iar prețurile locuințelor cu 38,7% în întregul bloc comunitar.

Când locuințele devin un vehicul de investiții pentru jucătorii mari, accesibilitatea tinde să scadă, potrivit unei cercetări din 2020 a Comisiei Europene.

Comisia Europeană nu a răspuns la întrebarea EURACTIV dacă reglementarea financiară a UE a facilitat cumpărarea de case de către marii investitori, dar a confirmat creșterea numărului de proprietari instituționali.

Între timp, experții cer mai multă transparență atunci când vine vorba de tranzacțiile care implică investitori instituționali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *