◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii – 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit primul monarh din istoria ţării care celebrează împlinirea a 70 de ani de domnie.

Regina britanică marchează un dublu eveniment: moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, şi urcarea sa pe tron, la vârsta de 25 de ani. Totodată, este prima celebrare importantă pe care suverana britanică o marchează fără soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de COVID-19, de la despărţirea prinţilor de Wales din celebrul „annus horribilis” 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, până la provocările aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria Casei Regale britanice.

Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson. „Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri”, punctează Robert Hazell, expert constituţional la University College London.

Deşi astăzi se împlinesc 70 de ani de la urcarea pe tron a reginei Elisabeta a II-a, celebrările oficiale, cu festivităţi stradale şi o slujbă la catedrala Saint Paul, din Londra, vor avea loc între 2 şi 5 iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *