◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Clubul Național de Presă din Washington cere Indiei „să oprească persecutarea jurnaliștilor”

Clubul Național de Presă din Washington a cerut guvernului Indiei, condus de Narendra Modi ,să oprească persecutarea jurnaliştilor și suprimarea libertăţii presei. Declarația a fost făcută de Eileen O’Reilly, președintele Clubului Național de Presă și de Gil Klein, președintele Institutului Național de Jurnalism al Clubului de Presă, cu privire la decizia guvernului Indiei de a cenzura difuzarea unui documentar de știri BBC care cercetează rolul pe care l-ar fi jucat prim-ministrul indian în revoltele din Gujarat, din 2002. „India ar trebui să fie mândră că este o democrație a lumii, dar nu poate păstra această identitate dacă va continua să erodeze libertatea presei, să persecute jurnaliştii și să suprime știrile care n oglinda în fața deficiențelor sale. De când Modi a venit la putere, am urmărit cu frustrare și dezamăgire cum guvernul său – din nou și din nou – a suprimat dreptul cetățenilor săi la o presă liberă și independentă. Îndemnăm cu tărie guvernul Indiei să anuleze interdicția asupra documentarului BBC și să le permită cetățenilor indieni să decidă singuri dacă sunt de acord sau nu cu constatările sale. BBC este una dintre cele mai respectate surse de știri din lume și este cunoscută pentru standardele sale editoriale înalte. De asemenea, cerem în cei mai fermi termeni guvernului să înceteze persecuta”, se spune în declarație.

Potrivit arynews.tv , după ce BBC a difuzat un documentar în două părți, intitulat „India: The Modi Question”, guvernul indian și-a folosit puterile de urgență pentru a interzice difuzarea acestuia în țară. Guvernul lui Modi a forțat, de asemenea, Twitter și YouTube să blocheze documentarul în India, în temeiul unei legi controversate, din 2021, privind tehnologia informației, pe care Clubul Național de Presă a criticat-o anterior.

Documentarul BBC examinează rolul lui Modi în revoltele din Gujarat din 2002, când era ministru-șef al statului indian de vest. În timpul revoltelor, mii de indieni predominant musulmani au fost uciși. În 2012, Curtea Supremă a Indiei l-a exonerat pe Modi, dar documentarul notează că Ministerul de Externe britanic a produs un raport nepublicat care arată  că Modi a fost „direct responsabil” pentru impunitatea violenței care a dus la crime.

Fondat în 1908, Clubul Național de Presă din Washington este cea mai importantă organizație profesională pentru jurnaliști din lume, are 3.000 de membri reprezentând aproape toate organizațiile importante de știri și este o voce principală pentru libertatea presei în Statele Unite și în întreaga lume. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *