◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Deschideți ferestrele, să iasă mirosul de pește stricat!

În atenția MTS, a Prefecturii Iași, a Primăriei și Consiliului Județean Iași

Deschideți ferestrele, să iasă mirosul de pește stricat!

Bătrâna zicală românească „peștele de la cap se împute, dar se curăță de la coadă” ar putea fi transpusă în limbaj sociologic sub forma „infracționalitate instituțională și devianță socială”. Avem și un studiu de caz: Daniela Gîfu, cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membră în Consiliul Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a devenit victima unei situații infernale, dar atât de meschine încât s-a jenat multă vreme să o facă publică. A încercat să o rezolve pe cale instituțională, așa cum e normal într-o societate normală. Dar cum societatea nu mai e normală demult, s-a adresat presei locale. Adică ziarului „Bună ziua Iași” și „Ziarului de Iași”, doar-doar, în urma unei plângeri publice, s-o autosesiza cineva din cadrul instituțional. Prima publicație amintită i-a găzduit inițial (în 2015) plângerea, dar a șters-o repede de pe site după ce, probabil, a fost citită de cei vizați (care vom vedea cine sunt). Iar „Ziarul de Iași” tot uită, sau omite, sau n-are timp și spațiu – cine știe? Așa că Daniela Gîfu a apelat, în cele din urmă la UZPR, uniunea din care, cum spuneam, face parte…

Iată despre ce e vorba. De 8 ani colega noastră, care e și președintele unei asociații de proprietari (Asociația Stradela Florilor 10 din Iași), afiliată unei asociații mai mari intitulată URBICA, e hărțuită literalmente de un locatar al imobilului. Acesta se numește Daniel Stătescu și este (aici e cheia problemei!) director executiv (interimar) al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Iași. Iată câteva exemple de abuzuri incalificabile pe care locatarul/proprietarul Daniel Stătescu le comite sub acoperirea funcției politice:

  • Emite către URBICA, fără a avea vreo calitate în acest sens (el fiind simplu proprietar în imobil) acte și documente în numele asociației, iar URBICA le acceptă (ziceam ceva de infracționalitate instituțională, nu?)
  • A mutat, în 2014, calea de acces legală (drumul de servitute) de pe condominium pe domeniul propriu și a cerut la URBICA bani pentru pavaj. Adică pentru pavajul lui. Și URBICA a acceptat căci – nu-i așa? – dl Stătescu e om serios și are funcție. Chiar dacă nu în cadrul asociației de proprietari, unde nu are nici măcar cotă indiviză la calea de acces.
  • Adună, de la membrii asociației, semnături de la ședințe care n-au avut loc și le depune la URBICA, pentru a-și justifica diverse revendicări personale. Și URBICA acceptă.
  • A montat (fără autorizație) o cameră de luat vederi, focalizată pe calea de servitute.
  • I-a tăiat Danielei Gîfu cablul tv și de internet…

Mai sunt și altele, de-a dreptul jenante, pe care nu le mai meționez… Daniela Gîfu a înaintat sesizări la cam toate instituțiile direct și indirect responsabile de situația de la Asociația de Proprietari Stradela Florilor 10 din Iași: către Andrei Sabin Casian, managerul URBICA, la Secția 2 Poliție, la Ministerul Sportului și Tineretului, la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) etc. A trimis recent și o somație avocațială… Niciun răspuns…

Există o explicație a acestei „tăceri” generalizate. Sau mai multe. Daniel Stătescu este, așa cum am menționat, director executiv (interimar) al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Iași. Locul i-a fost „cedat”, în 2015, de Ciprian Paraschiv, fostul director al Direcției respective, care este acum reprezentant al cluburilor din Liga 1 în Comitetul Executiv FRF și președinte executiv al Politehnicii Iași. Această „rocadă” explică, îmi permit să cred, de ce Stătescu e doar interimar… 

Cât privește Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (care face parte din categoria Serviciilor Publice Deconcentrate ale MTS), aceasta e subordonată (sau interconectată) următoarelor foruri tutelare: Consiliul Județean Iași (președinte Costel Alexe), Primăria Iași (primar Mihai Chirica), Prefectura Iași (prefect Marian Grigoraș), Ministerul Tineretului și Sportului (ministru Carol-Eduard Novak)… Cam multe instituții la care Daniel Stătescu e „interconectat”! Și toate tac, deși situația de la această măruntă asociație de proprietari le vizează pe toate. Și pute de se simte până la Prut, dacă nu până la Nistru… Peștele, vreau să spun, ăla care „de la cap se împute”, cum ziceam la început. Să vedem, totuși, de unde se curăță…

În concluzie, e clar că Daniel Stătescu are protecție înaltă. Atât de înaltă încât poate face să tacă până și presa. Numai că, oricui i-ar fi făcut servicii acest ipochimen, de la purtat servieta până la procurat pipițe (cum se obișnuiește în mediul nostru politic), comportamentul lui public este atât de grobian încât îi compromite pe toți. A devenit inoportun pentru toate instituțiile enumerate. De aceea îmi permit următoarea „sugestie”: stimați titulari de funcții în instituțiile amintite, vă rog frumos, deschideți dracu’ ferestrele, să iasă mirosul de pește stricat! Sau mai bine eliminați cauza de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret…

 

Miron Manega – UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *