default-logo

ZIUA MONDIALĂ A RÂSULUI – 6 MAI

Ziua mondială a râsului se celebrează, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2018, această zi este marcată la 6 mai.

Atât cu prilejul Zilei mondiale a râsului, cât şi în cadrul întâlnirilor obişnuite ale cluburilor dedicate râsului, sunt programate evenimente menite să stârnească zâmbete şi hohote de râs, precum spectacole de muzică şi dans ori concursuri umoristice.

Ziua mondială a râsului este iniţiativa indianului Madan Kataria, fondatorul mişcării ”Laughter Yoga” (Hasyayoga), adică terapia prin râs, el fiind şi autorul cărţii ”Laugh For No Reason” (2002) (Râzi fără motiv). Efectele acestei terapii sunt cât se poate de serioase şi importante, conform http://www.laughteryoga.ro/.

De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute. Endorfinele, numite uneori şi ”molecule ale fericirii”, sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimului. Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Mai mult, eliberarea endorfinelor în organism poate duce la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.

În al doilea rând, terapia inspirată de Madan Kataria promite transformarea bunei-dispoziţii în adevărate exerciţii de respiraţie şi de tip cardio, ceea ce, pe termen lung, ajută la oxigenarea mai bună a organismului şi la menţinerea unui tonus ridicat.

Primul club de terapie prin râs a fost înfiinţat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând şase persoane. Kataria a organizat pentru prima dată Ziua mondială a râsului în 1998, tot la Mumbai, cu participarea a peste 12.000 de oameni. Evenimentul a trecut curând graniţele Indiei, în anul 2000 peste 10.000 de danezi marcând această zi în centrul capitalei Copenhaga.

În prezent, există peste 10.000 de Cluburi de Râs în peste 70 de ţări, inclusiv în România, precizează http://www.laughteryoga.ro/.

În 2017, cu prilejul Zilei mondiale a râsului, caricaturistul Costel Pătrăşcan a organizat expoziţia ”Râsul în grup”, la Teatrul Maria Filotti din Brăila. Intrarea a costat ”un zâmbet, un rânjet, un hohot sau o grimasă simpatică”, iar fiecare invitat a fost liber ”să râdă în faţă, să râdă în barbă, să râdă cu subînţeles, să râdă mânzeşte, să râdă strâmb, să râdă din inimă, să râdă în hohote, pentru că expoziţia va fi de râsu’ lumii”, anunţa caricaturistul.

AGERPRES

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*