◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

SIP condamnă arestarea jurnaliștilor independenți din Cuba

      Societatea Interamericană a Presei (SIP) condamnă arestarea jurnaliștilor cubanezi independenți Mary Karla Ares González și Esteban Rodríguez Organizația emisferică a denunțat, de asemenea, campaniile de denigrare în mass-media de stat a celor care își exercită dreptul la protest.  Cei doi jurnaliști au fost arestați in data de 30 aprilie în timpul unei demonstrații a opozanților care solicitau accesul la casa artistului Luis Manuel Otero Alcántara, pentru a afla starea sa de sănătate. 

    Otero Alcántara de la Mișcarea San Isidro se află  în greva foamei în semn de protest față de asediul securității statului. În ziua de 2 mai a.c., agenții de securitate au pătruns în casa lui Otero Alcántara și l-au transferat la spital.

    Jorge Canahuati, președintele SIP, a condamnat arestarea și a declarat: „În Cuba, restricțiile la protestele civile și stigmatizarea jurnaliștilor independenți continuă prin intermediul mass-mediei de stat.”. Canahuati a cerut eliberarea imediată a lui Ares González și  comunicarea locului unde se află Rodríguez despre care nu se mai știe nimic de la data arestării.

      Președintele Comisiei pentru libertatea presei și informației, Carlos Jornet, a declarat: „Suntem atenți la acest caz, deoarece știm că jurnaliștii au fost preluați de forțele de securitate și  de poliție și, din păcate, în Cuba nu există un sistem  juridic autonom care să protejeze libertatea presei și libertatea de exprimare”.

  Ares González de la Amanecer Habanero, mijlocul de comunicare al Institutului pentru Libertatea de Exprimare și a Presei, și Rodríguez, colaborator la revista digitală ADN Cuba, au fost arestați împreună cu alte nouă persoane.

     Regimul cubanez o acuză pe Ares González, în vârstă de 28 de ani, de presupusa infracțiune de dezordine publică, fapta pedeosită între trei luni și un an de închisoare, cu amendă sau cu ambele.Această practica juridică este frecvent utilizată pentru a suprima libertatea de exprimare și pentru a acuza adversarii și jurnaliștii independenți. Ares González a fost arestată când a transmis în direct, de pe Facebook represiunea poliției împotriva protestatarilor. Cazul lui Rodríguez este considerat „dispariție forțată”, iar poliția politică nu a răspuns la reclamațiile familiei și ale colegilor săi cu privire la locul unde se află acesta.

    Canahuati, care reprezinta CEO al Grupului Opsa din Honduras, și Jornet, directorul ziarului argentinian La Voz de Interior, referindu-se și la rezoluția privind neamestecul și libertatea de asociere,  rezoluție semnată la reuniunea semestrială a SIP, reafirmă că, atunci când un stat obstrucționează dreptul la libertatea de asociere, în oricare dintre sferele sale, „nu numai că restricționează libertatea de asociere, ci obstrucționează activitatea de promovare și apărare a drepturilor omului.”

                Sursa: SIP   

                        Elena Chiriță

                                     Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *