◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Noul anormal”: lumea va fi lovită de 560 de catastrofe naturale pe an până în 2030

O planetă deja obosită de dezastre naturale va fi lovită și mai puternic în următorii ani, de și mai multe catastrofe, care se vor ciocni într-o lume interconectată, se arată într-un raport al ONU citat de AP. Dacă tendințele actuale vor continua, lumea va trece de la aproximativ 400 de dezastre pe an în 2015 la aproximativ 560 de catastrofe pe an până în 2030, se arată în raportul științific al Oficiului Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre. Prin comparație, între 1970 și 2000, lumea a suferit „doar” 90 până la 100 de dezastre la scară medie și mare pe an, se arată în raport.
Numărul valurilor de căldură extremă în 2030 va fi de trei ori mai mare decât în 2001 și vor fi cu 30% mai multe secete, a prezis raportul. Nu sunt doar dezastre naturale amplificate de schimbările climatice, este vorba și despre COVID-19, crize economice și penurie de alimente. Schimbările climatice au o amprentă uriașă în numărul de dezastre, au spus autorii raportului.
„Oamenii nu au înțeles cât costă deja dezastrele astăzi. Dacă nu trecem înaintea curbei, se va ajunge la un punct în care nu vom mai putea gestiona consecințele dezastrului”, atrage atenția Mami Mizutori, șeful Biroului ONU pentru Reducerea Riscului de Dezastre. În 1990, dezastrele au costat lumea aproximativ 70 de miliarde de dolari pe an – acum costă mai mult de 170 de miliarde de dolari pe an și asta după ajustarea pentru inflație, potrivit autorilor raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *