default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Directorul Revistei ˝Destine literare˝ din Canada, împlinește 74 de ani

La 7 iulie 2021, prietenul românilor și al sătmărenilor, Alexandru Cetățeanu, directorul Revistei Destine literare și a cenaclului cu aceeași denumire împlinește 74 de ani.

Îi spun La mulți ani ! Multă sănătate ! Sigur că s-ar cuveni a scrie despre el o carte destul de voluminoasă. Dar pentru că pagina mea CULTURĂ găzduită de cotidianul Gazeta de Nord-Vest… este doar o pagină, mă limitez în a publica dedicația pe care romancierul și istoricul Vasile Moiș i-o face canadianului de origine română în unul din cele 20 de volume (din care 14 publicate) ale romanului său „În spatele uilor deschise”, cu promisiunea de a reveni: 

      Vasile Moi: Știu un român – după fapte numai… și faptele contează! Știu un om care bate țara sa adoptivă, Canada, de-a lungul și de-a latul, care fuge din Canada în țara sa natală, România, precum ar da o fugă până în satul vecin; un om care aleargă frecvent dintr-o țară în alta, de pe un continent pe altul, cheltuind sume enorme… cu ce scop credeți? Pentru a fi alături de un prieten român, de un oarecare cetățean al lumii la un eveniment important: să zicem la obținerea de către respectivul a unui succes deosebit în activitatea științifică, literară, artistică, la împlinirea unei anume vârste ori chiar spre a participa la un eveniment trist, la înmormântarea cuiva drag… de fiecare dată realizând fotografii și interviuri demne de istorie, urmând ca acestea să apară în paginile celebrei reviste „Destine Literare” din Montreal, Canada, pe care o conduce de  aproape 14 ani. 

      Omul despre care vă vorbesc – și căruia îi dedic acest volum – are un nume parcă inspirat din romanele lui Marin Preda: ALEXANDRU CETĂȚEANU. Un om fabulos, un om care înseamnă ceva pentru jurnalismul și literatura diasporei, pentru cultura românească în general. Un exemplu numai: În Canada există patru statui ale lui Mihai Eminescu… există și datorită lui Alexandru Cetățeanu! ”

                                                                                                     Vasile Mic / UZPR

 

       

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.