◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Un alt ziarist, al treilea, a fost asasinat săptămâna aceasta în Mexic

Doi jurnalişti au fost împuşcaţi mortal vineri în Mexic, ridicând la trei numărul reporterilor ucişi în această săptămână în ţară, s-a aflat din surse oficiale, transmite France Presse.

Jorge Celestino Ruiz, care lucra pentru cotidianul El Grafico de Xalapa, a fost împuşcat mortal în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipalitatea Actopan, în estul oraşului Veracruz, a confirmat primarul acestui oraş, Paulino Dominguez.

Potrivit unei surse din poliţie, care a solicitat anonimatul, casa lui Ruiz a fost „ţinta unor focuri de armă” în octombrie. ”Au fost trase gloanţe şi în vehiculul său pentru a-l intimida”, a adăugat această sursă, fără alte detalii.

Potrivit unor colegi ai jurnalistului, Jorge Celestino Ruiz nu-şi mai semna articolele pentru a evita să se facă remarcat.

Secretarul de stat pentru securitate publică din Veracruz, Hugo Gutierrez, a condamnat cu vehemenţă, pe Twitter, uciderea jurnalistului drept „un atac la libertatea de exprimare”.

Crima a avut loc la mai puţin de 24 de ore după uciderea directorului şi redactor-şef al site-ului de ştiri La Verdad de Zihuatanejo, Edgar Alberto Nava, în statul Guerrero, potrivit procuraturii locale.

Nava, care era angajat şi la primărie, a fost împuşcat cu un glonţ tras cu o armă de calibru de 9 mm”, potrivit acestei surse.

Mexicul este una dintre cele mai periculoase ţări pentru presă, cu peste 100 de jurnalişti ucişi din anul 2000 pe fondul unor violenţe legate de traficul de droguri şi corupţia politică. Majoritatea acestor crime rămân nepedepsite, scrie AFP.

Până joi, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a contabilizat opt jurnalişti asasinaţi de la începutul anului 2019.

Marţi, cadavrul lui Rogelio Barragan, directorul portalului de ştiri Guerrero Al Instante, a fost găsit în portbagajul unei maşini abandonate în statul Morelos (centru).

În plus, sediul cotidianului local El Monitor din Parral, statul Chihuahua, a fost atacat miercuri cu cocteiluri Molotov, fără a face victime. După atac, directorul ziarului a explicat presei mexicane că este vorba de o ameninţare pentru ca echipa editorială să înceteze să publice articole despre afaceri politice sau ale poliţiei şi că se gândesc să ţină cont de aceasta pentru a-şi păstra integritatea.

Într-un comunicat emis după asasinarea lui Nava, Comisia Naţională pentru Drepturile Omului (CNDH) a declarat că atacurile reflectă climatul de insecuritate în care lucrează jurnaliştii în Mexic, arătând „nivelul ridicat de violenţă” şi „condiţiile ostile” în care aceştia îşi desfăşoară activitatea.

AGERPRES

Sursa foto: www.tellerreport.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *