default-logo

Jurnaliștii din Belarus, sub teroarea condamnărilor la închisoare

Un tribunal din Belarus a condamnat un alt jurnalist independent la o pedeapsă lungă de închisoare, ca parte a unei represiuni guvernamentale continue împotriva activiștilor opoziției, a instituțiilor de presă critice și a reporterilor independenți. Iryna Slaunikava, jurnalistă în vârstă de 52 de ani de la postul de televiziune Belsat, a fost condamnată pentru „formarea unei organizații extremiste și participarea la proteste” și condamnată la cinci ani de închisoare. Sentința pronunțată de către un judecător din Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, este cu un an mai mare decât ceea ce a cerut acuzarea pentru ea, potrivit Asociației Jurnaliştilor din Belarus. La Varșovia au avut loc demonstrații în sprijinul jurnalistei, protestatarii cerând să fie impuse sancțiuni celor care persecută jurnaliştii din Belarus.
„Jurnaliştii nu sunt extremişti, iar disidenţa nu este o crimă”, a declarat miercuri Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus într-o declaraţie. „Autoritățile din Belarus continuă să persecute jurnaliştii pentru că și-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare”.
Comitetul pentru Proiectul Jurnaliştilor a condamnat miercuri sentinţa pronunţată lui Slaunikava drept „un alt exemplu al naturii profund cinice şi răzbunătoare a guvernului belarus”.
Slaunikava este al treilea jurnalist Belsat închis în Belarus. Belsat, un canal TV în limba belarusă finanțat de guvernul polonez, a fost declarat extremist de autoritățile din Belarus. A fost o sursă de știri pentru sute de mii de belaruși de când a început să difuzeze în 2007. Canalul YouTube al Belsat are în prezent 474.000 de abonați.
Autoritățile din Belarus au întreprins o represiune necruțătoare, pe mai multe direcții, împotriva disidenței, în urma protestelor masive antiguvernamentale care au izbucnit după ce președintele Alexander Lukașenko a obținut al șaselea mandat după un vot denunțat ca manipulat. Un val de represiune a făcut ca peste 35.000 de persoane să fie apoi arestate și mii au fost bătute de poliție. Cele mai mari instituții de presă independente din țară au fost închise, iar majoritatea jurnaliștilor independenți au părăsit țara. Un total de 29 de jurnalişti se află în prezent după gratii, relatează abcnews.go.com.
Luna trecută, o altă jurnalistă de la Belsat Katsiaryna Bakhvalava, care poartă și numele de familie Andreyeva, a fost condamnată la opt ani de închisoare sub acuzația de înaltă trădare – pe lângă o pedeapsă de doi ani pe care o executa deja. Colega ei, Darya Chultsova, ispășește în prezent o pedeapsă de doi ani. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*