default-logo

Lansare de carte în cadrul Filialei UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu”: „Damian Stănoiu”

Joi, 4 august 2022, începând cu ora 11:00, în cadrul Filialei UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu” a avut loc o frumoasă lansare de carte-monografică – „Damian Stănoiu” – dedicată publicistului și scriitorului Damian Stănoiu de către prof. filolog, scriitor (membru USR) Titi Damian, de la Urziceni.
Dat fiind faptul că Damian Stănoiu s-a născut, a copilărit și a învățat în comuna Dobrotinet-Olt, actualmente sat al comunei Curtișoara, jud. Olt, președintele UZPR-Olt, Vivi-Viorel Pintea, a acceptat propunerea de a se desfășura această activitate în comuna natală a lui Damian Stănoiu, „la el acasă”; în acest sens, a întreprins din vreme toate demersurile necesare la Primăria Curtișoara, pentru sala de spectacole din cadrul Căminului Cultural din localitate.
Au fost invitați în prezidiu dl. Titi Damian (a aniversat o frumoasă vârstă, chiar la 4 august!), autorul Studiului Monografic „Damian Stănoiu”, Vivi-Viorel Pintea, președintele Filialei UZPR-Olt, Corneliu Colpacci, membru UZPR-Olt, președintele Filialei LSR-Olt, Ion Tîlvănoiu, membru UZPR-Olt, directorul Revistei „Memoria Oltului și a Romanaților” (care apare – în SERIE NOUĂ – sub sigla Filialei UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu”).
Primul vorbitor a fost – în mod firesc și necesar – autorul cărții, Titi Damian, care ne-a relatat pe scurt cum a fost influențat de Damian Stănoiu încă din tinerețe, de la lucrarea de Licență la Facultatea de Filologie din Universitatea București; au urmat ani în care s-a documentat, a venit chiar la Dobrotinet-Olt. A fost ajutat la tehnoredactare de soția dumnealui, care, din nefericire, a trecut la cele veșnice; i-a mulțumit dânsei, sponsorilor și colegului de cancelarie, prof. și parlamentar Ion Dumitrescu, dar mai ales, ajutor în toate, ghid și șofer, la fel lui Ion Tâlvănoiu, care, prin revista de înaltă ținută intelectuală amintită mai sus, i-a „furnizat” foto-documente despre viața și opera lui Damian Stănoiu.
L-a succedat prof. înv. Ion Tâlvănoiu, care, împreună cu soția sa, prof. înv. Florentina Tîlvănoiu, redactor șef. al revistei amintite, au ajutat mult în realizarea acestui studiu monografic; dânșii și revista sunt citați frecvent în carte, autorul manifestându-și întreaga gratitudine! Amândoi sunt membri UZPR-Olt.
A vorbit în continuare Valeru Ciurea, etnograf și membru UZPR-Olt, dar care mai mai ales a învățat – peste generații – în Școala Dobrotinet, în care învățase și Damian Stănoiu.
A continuat prof. și parlamentar Ion Dumitrescu, de la Urziceni, care ne-a povestit câteva dintre „redutele scriitoricești” cucerite de autorul Titi Damian, la care dânsul a fost nu doar martor, ci mai ales ajutor.
A urmat Ștefan Popescu, ex-primar al comunei, care ne-a dezvăluit unele amintiri ale sătenilor legate de Damian Stănoiu: era un copil nonconformist, mereu însetat de cunoaștere.
Colegul Grigore Călin, medic veterinar, poet și membru UZPR-Olt, ne-a recitat poezia sa preferată: „De vei pleca…”; soția sa, prof. biolog Elena Călin, ne-a vorbit depre dragostea dânsei pentru poezie și Poet.
A vorbit în continuare ing. Valentin Ciurea, membru UZPR-Olt, directorul ziarului „Maxim puls”: s-a născut în comuna vecină –Teslui – unde s-a născut cu mult timp înainte cea care avea să devină mama lui Damian Stănoiu.
În continuare, prof. înv. Bogdan Petrescu, ex-directorul școlii, ne-a spus că le-a explicat copiilor, elevi la orele de Lectură, despre consăteanul lor, scriitorul Damian Stănoiu.
Prof. ing. Viorel-Cornel Raicu ne-a mărturisit cu sinceritate că n-a auzit despre Damian Stănoiu, dar cele prezentate de antevorbitori i-au trezit interesul și va citit toată opera lui Damian Stănoiu.
A urmat Mihai Pițurlea, strănepotul lui Damian Stănoiu, care ne-a relatat anumite fapte petrecute în familia Stănoiu, auzite de dânsul când era copil.
Conf. univ. dr. Gheorghe Stan ne-a povestit despre activitatea culturală care uneori s-a extins – spaţial – și în comuna Curtișoara, obținând unele informații și despre Damian Stănoiu.
Florian Dumitrescu, directorul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” , a promis că va fi mai atent în legătură cu cărțile scriitorului Damian Stănoiu, care și când intră în Bibliotecă.
Colegul Paulian Buicescu, consilier UZPR-Olt, a pus accent pe colaborarea Revistei „Memoria Oltului și a Romanaților”, condusă de cei doi colegi Ion și Florentina Tîlvănoiu, care caută orice izvor jurnalistic, orice foto-document, pe care le publică în revistă și le oferă gratuit acelor publiciști și scriitori interesați. Tot el a scos în evidență că Damian Stănoiu a fost și reporter „deghizat” – realizând o mulțime de reportaje pe care le găsim adunate în cartea „Pustnicii de sub stânci”.
Corneliu Colpacci a observat la Damian Stănoiu, că a ridicat probleme existențiale ale laicilor și monahilor pe acest „gogoloi” numit Pământ.
Ing. Gheorge Gănescu, primarul comunei Curtișoara, și-a exprimat bucuria de a fi edil în satul lui Damian Stănoiu, că a pus „un umăr” la realizarea bustului lui Damian Stănoiu în fața lăcașului de Cultură, dar și de a fi o gazdă bună pentru noi toți.
În încheiere a vorbit Vivi-Viorel Pintea, directorul general al Centrului Județean de Cultură și Arte Olt și Președentele Filialei UZPR-Olt, „Pan M. Vizirescu”. A avut un comentariu amplu în legătură cu opera lui Damian Stănoiu, intersectările culturale dintre acesta și jurnalistul-scriitor Pan M. Vizirescu; s-a observat cu ușurință nu doar că a citit-o, dar s-a evidențiat și omul de cultură, teologul, managerul clerical și laic, mai ales, preotul.

Maricela-Paraschiva Buicescu
membru fondator UZPR-Olt

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*