default-logo

Serviciile secrete din Grecia admit că au spionat un jurnalist

Samsung Galaxy Z Fold, Samsung Galaxy Z Flip

Șeful serviciilor secrete grecești a declarat unei comisii parlamentare că agenția sa a spionat un jurnalist, au declarat două surse prezente, citate de Reuters.
Audierea cu ușile închise a comisiei a fost convocată după ce liderul partidului de opoziție PASOK a depus o plângere la procurorii de înaltă instanță, pentru o tentativă de piratare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere. Liderul PASOK, Nikos Androulakis, a făcut plângerea pe fondul îngrijorării crescânde a oficialilor Uniunii Europene cu privire la comercianții de programe spion și utilizarea software-ului de supraveghere.
La audiere, Panagiotis Kontoleon, șeful serviciului de informații EYP, a declarat instituțiilor Parlamentului și comisiei de transparență că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist care lucrează pentru CNN Grecia, au declarat pentru Reuters doi parlamentari prezenți la audiere.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat pentru Reuters că autoritățile elene nu folosesc software-ul spion despre care se presupune că a fost implementat în atacul asupra telefonului lui Koukakis și nu fac afaceri cu companiile care îl vând. „Guvernul a cerut justiției să investigheze în detaliu cazurile. Fără a trece în extrema tehnofobiei, un astfel de malware reprezintă o amenințare și trebuie abordat eficient”, a spus el.
În aprilie, un procuror grec a început o anchetă cu privire la o acuzație a lui Koukakis conform căreia smartphone-ul său ar fi fost infectat cu un software de supraveghere. Când acuzația a fost relatată de presa greacă, partidul a cerut reunirea comisiei parlamentare, pentru a analiza chestiunea. Solicitarea a fost respinsă de președintele comisiei, dar, după ce Androulakis a depus plângerea la procurori, la sfârșitul lunii iulie, a fost acceptată cererea atât a SYRIZA, cât și a PASOK pentru reunirea comitetului și a urmat o audiere.
UE consideră inacceptabilă utilizarea programelor spion împotriva jurnaliştilor. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*