◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Plecat prea devreme printre stele

Jurnaliștii slătineni l-au comemorat pe colegul Ioan Smedescu

În ziua de joi, 2 septembrie, ne-am fi reunit să participăm, ca și-n alte dăți, la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, din Slatina, la aniversarea colegului Ioan Smedescu (Neluță)… Ne-am adunat și-n acest an, dar el tocmai plecase grăbit, în vara trecută, la doar 66 de ani, să realizeze niște interviuri cu titanii Presei Românești, poate chiar cu Eminescu, Jurnalistul nostru Național, despre care a studiat în amănunt, dar l-a și publicat în format „gigant” – nu doar metaforic, ci chiar la propriu!

Cu voia Domnului, copilul Ioan Smedescu a văzut lumina zilei, în data de 2 septembrie 1954, în satul Cocorăști-Olt. Că de mic a fost însetat de carte stau mărturie unele scrieri ale sale, săvârșite la finele clasei I (scăpate de incendierile voluntare în sobă, precum vrafurile de manuscrise aruncate acolo, pentru a crea spațiu…). 

De citit, a citit toată bibliografia indicată de învățători și profesori, apoi suplimentar a citit tot ce a găsit în Biblioteca școlii și în cea comunală. Ca rezultat al lecturilor – conjugate cu talentul narativ de excepție – a participat, de mic copil, la toate concursurile de creație literar-artistică din vremea cât a fost elev. Studiile liceale le-a făcut la Liceul „Tudor Vladimirescu”, din Slatina (revenit la numele de la începuturi, „Radu Greceanu”). Cât a fost licean, a căutat „cu lumânarea” orice formă de activitate culturală și s-a implicat ca recitator, prezentator, actor ș.a.

După finalizarea studiilor liceale, cu Diplomă de Bacalaureat, urmează un „intermezzo militar”, apoi revine  la Liceul „Radu Greceanu”, ca pedagog școlar. Peste fișa postului, a inițiat și desfășurat activități cultural-educative, aproape non-stop. Nu doar că nu se uita la ceas, dar uita și de separarea celor două regimuri, diurn și nocturn. 

Paulian Buicescu, fost coordonator, actual consilier în cadrul Filialei Olt a UZPR, a fost coleg de cancelarie cu Neluță, între 1977-1980, la Liceul „Radu Greceanu” și are doar cuvinte de laudă pentru activitatea neobosită a lui Neluță, mai ales extra-școlară, dar întotdeauna în plan cultural. Aceste activități nu le desfășura „cu circuit închis” doar în cadrul liceului, ci le interconecta cu cele de la Casa de Cultură din Slatina.

Ioan Smedescu s-a implicat în tot ceea ce înseamnă cultură: în calitate de cititor nesățios, ca actor, scenarist, regizor, scriitor, poet, organizator de cenacluri artistice, cercetător în literatură, instructor cultural în întreprinderi, inspector și metodist în cadrul Casei de Cultură din Slatina. 

Activitatea sa pur jurnalistică este cunoscută încă înainte de Revoluție: redactor și moderator la Centrul de Radioficare Slatina și colaborator al ziarul județean „Oltul”, precum și al unor reviste literare de la București, Iași, Craiova ș.a. După 1990, a fost primul fondator privat de ziare și reviste, de editură și tipografie din Slatina, pe toate coordonatele: investitor cu banii familiei, redactor, corector, cap limpede, secretar general de redacție, redactor-șef, director de publicații.

Ne îndurerează faptul că a plecat dintre noi atât de repede colegul nostru, la aproape 66 de ani, în plină perioadă de efervescență creatoare. Alături de familie, îi simt lipsa colegii, colaboratorii, scriitorii, poeții, ziariștii, dar mai ales cititorii, cărora Neluță, li s-a dăruit total! 

Deși pierderea a venit ca un trăsnet, pe zi ce trece, lipsa colegului Ioan Smedescu crește exponențial, cu bază mare; Neluță însuși era o bază – el a pus temelie multor lucruri, punându-se pe sine fundament de rezistență. În afara calităților sale incontestabile (și) în presă, era un om care se dăruia societății în general și publicului/cititorului său, în special, fără a cere sau a aștepta ceva în schimb.

Mai mulți scriitori și jurnaliști și-au publicat amintirile antume și regretele postume pentru fostul nostru coleg, membru al UZPR-Olt, Ioan Smedescu, în cartea omagială „Ioan Smedescu -hedonistul bine temperat”, editată sub coordonarea bine-cunoscutului publicist, medicul Ioan-Florin Tuinea.

Din partea Filialei Olt a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, al cărei membru spiritual a rămas, au participat la comemorare coordonatorul Filialei, Viorel Pintea (prin mandat), coordonatorul adjunct Ștefan Melinte, consilier Paulian Buicescu, Ion Tîlvănoiu, Maricela Paraschiva Buicescu, Mihai Petrescu, Corneliu Colpacci, Grigore Călin și Geo Pițulescu (de la „Ziarul de Olt”).

 

Maricela-Paraschiva Buicescu / UZPR Olt

       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *