default-logo

Afganistanul a pierdut într-un an 60% la sută din jurnalişti și 40% din mass-media

Un sondaj publicat de organizația Reporteri fără frontiere (RSF) arată că Afganistanul a pierdut circa 60% din jurnaliştii care profesau în țară, în special femei, şi 40% din mass-media naţionale de când talibanii au recăpătat controlul asupra ţării, în urmă cu un an. „Toate acestea s-au întâmplat pe fondul unei crize economice profunde și al represiunii asupra libertății presei”, arată rezultatele cercetării de piață.
Concret, națiunea din Asia de Sud a pierdut 219 din cele 547 de instituții media pe care le avea înainte de august 2021, când talibanii au au instalat un guvern interimar, punctează RSF. Din cei 11.857 de jurnalişti dinainte de preluarea puterii, un total de 7.098 nu mai lucrează în Afganistan.
Sondajul a arătat că femeile au suferit cel mai mult în „măcelul provocat jurnalismului afgan”. Peste 76% dintre ele și-au pierdut locurile de muncă și au dispărut complet din peisajul media în 11 din cele 34 de provincii ale țării. „Acuzațiile de „imoralitate sau comportament contrar valorilor societății sunt folosite pe scară largă ca pretexte pentru hărțuirea femeilor jurnaliste și trimiterea lor acasă”, se arată în raport. „Jurnalismul a fost decimat în ultimul an în Afganistan. Mass-media și jurnaliștii sunt supuși unor reglementări nedrepte, care îngrădesc libertatea presei și deschid calea represiunii și persecuției”, a declarat secretarul general al RSF, Christophe Deloire.
Abdul Qahar Balkhi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe taliban, a respins acuzațiile că guvernul său reprimă disidența sau libertatea presei în țară. „În conformitate cu practicile internaționale, toți reporterii și rețelele care operează în interiorul unei țări trebuie să respecte și să urmeze legile media din acea țară”, a declarat Balkhi pentru Voice of America. Dar luna trecută, liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a emis un nou decret, prin care avertizează că „defăimarea și criticarea oficialilor guvernamentali fără dovezi și răspândirea de știri și zvonuri false” sunt interzise și promitea pedepse (nespecificate) pentru cei care „calomniază” angajați guvernamentali. Anunțul celui mai înalt oficial taliban „indică hotărârea de a suprima libertatea presei” afgane, susține RSF. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*