default-logo

Europenii sunt îngrijorați de creșterea pericolului tulburărilor sociale, pe fondul crizei energetice

Un nou sondaj a scos la iveală amploarea crizei costului vieții cu care se confruntă europenii, indicând faptul că majoritatea alegătorilor din cele mai mari patru țări din Europa se așteaptă la tulburări sociale și la proteste publice. Sondajul, publicat de More in Common, a fost realizat de YouGov, care a chestionat peste 7.000 de persoane din Franța, Germania, Polonia și Marea Britanie. În Marea Britanie și Polonia, peste 70% spun că costul vieții este acum cea mai importantă problemă cu care se confruntă țara lor.
De asemenea, criza va determina o creștere a numărului de gospodării care trăiesc în sărăcie.
În Franța și Polonia, doar unul din 20 declară că se descurcă bine cu creșterea prețurilor, comparativ cu unul din cinci în Marea Britanie și Germania, notează EURACTIV. Potrivit sondajului, una din cinci persoane din Regatul Unit, Franța și Polonia declară că își folosește economiile pentru a-și plăti facturile și una din 10 sare peste mese.
Cetățenii chestionați din toate cele patru țări au spus că sunt îngrijorați de pericolul tulburărilor sociale, variind de la 57% în Marea Britanie la 75% în Polonia. Între timp, în Franța, patru din 10 au spus că ar dori să vadă întoarcerea vestelor galbene, o mișcare de protest care a apărut în 2018, ca răspuns la creșterea costurilor la combustibil.
Cele mai populare trei politici publice pe care guvernele ar trebui să le introducă sunt considerate reducerea TVA, plafonarea prețurilor în energie și noi măsuri pentru a face transportul public mai ieftin sau chiar gratuit. În Marea Britanie, peste 85% dintre respondenți au susținut aceste trei politici. Alegătorii sunt, de asemenea, dornici să vadă impozitele pe profiturile excepționale realizate de companiile energetic – 85% susțin această politică în Marea Britanie, în timp ce trei din patru persoane o susțin în Franța și Germania.
Există, de asemenea, o nemulțumire larg răspândită față de răspunsul guvernelor la criză. În Polonia, cetățenii pun cea mai mare parte din vină pe propriul guvern, în timp ce alegătorii din Marea Britanie sunt cei mai critici față de companiile de energie și electricitate. Rusia este principala sursă de vină pentru respondenții din Franța și Germania.
Aproape două treimi dintre cei chestionați din toate țările dau vina pe creșterea actuală a facturilor la energie, în parte, pe seama încetinirii investițiilor în energie regenerabilă și nu cred că guvernele ar trebui să mai amâne implementarea angajamentelor privind combaterea schimbărilor climatice. În Franța, Germania și Marea Britanie, importanța schimbărilor climatice a rămas stabilă sau chiar a crescut, politicile ecologice fiind considerate pe scară largă ca o parte majoră a soluției la criza actuală. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*