default-logo

ONU califică drept „crime împotriva umanității” abuzurile asupra uigurilor din China

„Detenția arbitrară și discriminatorie” din China a uigurilor și a altor musulmani în regiunea Xinjiang poate intra în categoria crime împotriva umanității, susține șeful ONU pentru drepturile omului, într-un raport citat de EURACTIV.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet (foto), care s-a confruntat cu critici din partea unor diplomați și grupări pentru drepturile omului pentru că ar fi fost prea blândă cu China, a publicat raportul cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului său.
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului susține, în raportul de 48 de pagini că „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului în Xinjiang. Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane poate constitui crimă împotriva umanității”.
Grupurile de drepturi ale omului acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, minoritate etnică preponderent musulmană, care numără aproximativ 10 milioane de persoane, inclusiv utilizarea în masă a muncii forțate în lagăre. Statele Unite ale Americii au acuzat China de genocid.
De partea sa, China a negat cu fermitate orice abuz în Xinjiang și a emis un răspuns de 131 de pagini la raportul ONU, pe care misiunea Beijingului de la Geneva l-a descris drept „o farsă”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*