default-logo

Renumitul jurnalist rus acuzat de trădare Ivan Safronov a refuzat „târgul” oferit de acuzare

Cu câteva momente înainte ca jurnalistului Ivan Safronov să i se spună că va risca 24 de ani de închisoare, un procuror rus i-a oferit un acord: dacă semna o mărturisire, pedeapsa se reducea la jumătate, a sunat „târgul” propus în timpul unei pauze a tribunalului, a declarat Evgeny Smirnov, avocatul jurnalistului, într-un interviu. „A spus destul de dur că nu este interesat”, a punctat apărătorul despre poziția jurnalistului, potrivit The Guardian.
Safronov, fost corespondent militar pentru Kommersant și Vedomosti, se confruntă cu o sentință record pentru acuzații de trădare, care au fost urmărite penal cu probe secrete, în ședințe cu ușile închise.
Aceste dovezi secrete, dezvăluite de mass-media Proekt, într-o scurgere de documente din timpul procesului, au arătat că guvernul a „încropit” un caz împotriva lui Safronov, susțin colegii jurnalistului. „Cred că este incredibil de important că acest lucru a arătat că Vanya a fost închis pentru jurnalismul său”, susține Taisia Bekbulatova, colegă cu Safronov, care este redactor-șef al Holod, un site media independent. Ea a numit pedeapsa de 24 de ani cerută de procurori „aproape o închisoare pe viață”.
De la declanșarea războiului în Ucraina și de la introducerea de noi legi împotriva discreditării forțelor armate, Rusia folosește dosarul în instanță ca o amenințare fundamentală pentru jurnaliştii care continuă să lucreze în țară. „Cazul lui Vanya nu este doar despre el și familia lui. Guvernul a arătat că pentru o muncă bună, legală, de jurnalism, poți merge la închisoare pentru o lungă perioadă de timp”, susține Smirnov, din Georgia, unde a fugit din cauza riscurilor legate de caz. Apărarea consideră că jurnalistul ar fi putut fi vizat pentru dezvăluirea planurilor de vânzare a 20 de avioane de luptă Su-35 către Egipt, pentru 2 miliarde de dolari. Acordul a fost anulat și, potrivit dovezilor secrete, articolul lui Safronov a dus la plângeri din partea conducerii militare egiptene către Rusia. „Ministerul Apărării l-a detestat pe Safronov ca fiind cel mai proeminent jurnalist care a scris despre eșecurile instituției. Și este clar că au suficiente resurse pentru a provoca un dosar penal împotriva lui”, punctează Bekbulatova.
Cazul lui Safronov a început cu ani înainte de invazia rusă, care a introdus noi legi dure asupra jurnalismului și a forțat sute de jurnaliști să fugă din țară.
Safronov provine dintr-o familie de jurnalişti de investigaţie. Tatăl său, tot Ivan, a fost corespondent militar pentru Kommersant, și a murit în mod misterios după ce a căzut de la fereastra apartamentului familiei, în 2007. Presa rusă a raportat că lucra la o investigație similară despre transportul de rachete antiaeriene către Iran. Articolul a fost în cele din urmă casat. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*