default-logo

Confuzia dintre ceea ce este și ce nu este un fapt afectează integritatea adevăratului jurnalism de opinie

Extinderea accelerată a jurnalismului virtual a făcut ca linia dintre știri și opinie să devină atât de neclară, încât publicul poate avea dificultăți să înțeleagă ceea ce este prezentat drept fapt versus comentariu. În paralel, tot mai puțini telespectatori mai stau să urmărească gazde de talk-show „răvășind” micile ecrane. Concret, potrivit unui studiu Pew Research, doar 36% dintre persoanele cu ceea ce a fost considerat un nivel ridicat de conștientizare politică au putut face cu acuratețe diferența dintre articolele jurnalistice despre fapte și cele de opinie. Acest număr se înjumătățește în cazul celor mai puțin preocupați de domeniu și cu o conștientizare politică scăzută.
Potrivit Universității Arcadia, programele de știri locale au rapoarte bazate pe fapte și includ secțiuni sponsorizate. Emisiunile naționale utilizează, de asemenea, rapoarte bazate pe fapte, dar pot include și segmente de opinie sau comentarii. Talk-show-urile de știri pot fi mult mai aplecate spre opinie. Dar s-a ajuns în multe cazuri în postura în care aceste tipuri diferite de programe sunt adesea prezentate în moduri alarmant de similare.
Social media este un alt factor. Datorită accesibilității pentru public și ușurinței generale de utilizare, relatarea pe rețelele sociale rupe adesea tiparul știrilor prin cablu în favoarea unei abordări mai relaxate – și mai puțin costisitoare – a difuzării. Doar că în cadrul social media există rareori vreo variație între aceste două tipuri de jurnalism, scrie dailyemerald.com.
Așa că îi revine publicului să știe care sunt fapte și care opinii.
Noroc cu ziarele, care sunt foarte clare. „Acoperim știrile majore ale zilei, adesea cu rapoarte originale, dar oferim și un punct de vedere”, subliniază site-ul The Wall Street Journal.
Jurnalismul de opinie este o muncă delicată. Opiniile produse trebuie să conțină gânduri bine gândite și care suportă un proces de editare amănunțit. Faptele bine cercetate trebuie folosite pentru a forma o opinie și trebuie inclusă recunoașterea oricăror deficiențe.
Jurnalismul virtual își propune să relateze știrile de ultimă oră cât mai repede posibil, deoarece are resursele necesare pentru a face acest lucru. Aproape că nu există niciun moment în care un canal de știri să nu funcționeze și oricine poate posta oricând pe rețelele sociale. Prin urmare, procesul normal de cercetare și editare poate fi accelerat pentru a respecta termenele limită mai rapide.
Din cauza naturii posturilor de știri virtuale, cum ar fi televiziunea și rețelele sociale – și raritatea oricăror indicii sau etichete vizuale sau verbale care ar putea alerta telespectatorii dacă este prezentată o opinie – linia dintre ceea ce este și nu este fapt devine confuză. Acest lucru este dăunător pentru publicul larg și a afectat grav integritatea adevăratului jurnalism de opinie. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*