default-logo

Presa din Turcia, în fața unui nou asalt al puterii politice

Grupurile de jurnalişti turci au protestat față de un proiect de lege despre care guvernul spune că are ca scop „combaterea ştirilor false şi a dezinformării”, dar pe care criticii îl denunţă ca fiind încă o încercare de a înăbuşi libertatea de exprimare.
Parlamentul trebuia să dezbată o lege cu 40 de articole care modifică mai multe prevederi ce reglementează presa, publicitatea și rețelele sociale. Articolul 29 din proiectul de lege este un amendament la Codul Penal al Turciei, care impune pedepse de la unu la trei ani de închisoare pentru răspândirea de informații „contrare adevărului” despre securitatea internă și internațională, ordinea publică și sănătatea publică a Turciei.
Criticii, inclusiv parlamentarii de opoziție și organizațiile non-guvernamentale, afirmă că legea este prea vagă și ar putea fi abuzată de guvern pentru a reprima în continuare jurnalismul independent, în special mass-media care s-au dezvoltat pe internet. „În calitate de jurnaliști, în conformitate cu responsabilitatea noastră față de societate, avertizăm încă o dată atât legiuitorii, cât și publicul: dacă această lege este pusă în aplicare în această formă, nu va exista libertate de presă, exprimare și comunicare în țara noastră”, declară Kemal Aktas, șeful Asociației Corespondenților Parlamentari, citat de Voice of America.
Organizațiile internaționale pentru libertatea presei au cerut, de asemenea, respingerea proiectului de lege, spunând că expune milioane de utilizatori de internet în pericol de acțiune penală pentru postările online cu care guvernul nu este de acord și ar putea deveni un instrument „pentru hărțuirea jurnaliștilor și activiștilor”, ducând la autocenzură. „Dezinformarea este o problemă importantă și trebuie combătută, dar nu cu prețul restrângerii drepturilor jurnaliștilor și a drepturilor publicului la libertatea de exprimare”, au declarat grupuri ca PEN și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.
Guvernul controlează majoritatea canalelor de știri importante, iar țara figurează printre cele care au cei mai mulți jurnaliști întemnițați. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*