default-logo

Din prelegerile Festivalului „Conștiința”, 2022

În cadrul Festivalului „Conștiința”, desfășurat la Ploiești, în perioada 3-7 octombrie 2022, preponderența au avut-o prelegerile susținute de specialiști din diverse domenii de activitate: Georgeta Filitti, Cornel Constantin Ciomâzgă, Teodor Baconschi, Mihai Neamțu, Klaus Kenneth.
Luni, 3 octombrie 2022, ora 18, la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, acad. Georgeta Filitti a susținut prelegerea „Centenarul încoronării (1922-2022)”, despre care am vorbit deja în articolul ”Întâlnire cu acad. Georgeta Filitti în cadrul Festivalului Conștiința”, de la Ploiești, publicat pe site uzp.org.ro, din data de 4 octombrie a.c.
Marti, 4 octombrie 2022, ora 18, la Biserica Eroilor Tineri, din Ploiești, scriitorul și publicistul Cornel Constantin Ciomâzgă a susținut prelegerea „Despre sănătate într-un veac al bolilor”.
Activitatea a început cu rostirea rugăciunii ”Tatăl nostru” de către toți cei prezenți.
În expunerea Domniei Sale a valorificat atât propria experiență de viață, cât și studiile de medicină, psihologie, religie, informația existentă în cele două cărți al căror autor este: „Lucrarea” și „Se întorc morții acasă”.
Expunerile teoretice au alternat cu prezentarea de imagini video.
Au fost definite și explicate într-o înlănțuire logică perfectă noțiuni fundamentale ale vieții omenești, precum: sănătatea, sufletul, relația dintre partea văzută și nevăzută a corpului uman, cauzele bolilor, dragostea, cei 3 D prin care diavolul încearcă să îl desființeze pe om, patimile omenești, cele trei dorințe (jinduiri), cele patru împăcări.
Convingerea autorului este că adevăratele cauze ale bolilor se află în sufletul omului și că trebuie cercetate și îndepărtate.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Miercuri, 5 octombrie 2022, la Biserica Eroilor Tineri, ora 18, teologul și diplomatul Teodor Baconschi a susținut prelegerea „Un Don Quijote argentinian în labirintul modern: J.L. Borges”, în care a evidențiat relația dintre scriitorul Borges și mediul său de viață, principalele trăsături ale omului și scriitorului: pasiunea pentru bibliotecă, suprainteligența, înțelegerea lumii ca povestire, memoria fenomenală, apologia anonimatului, conceperea vieții ca un permanent joc al măștilor, pasiunea pentru ficțiune, sensibilitatea față de oamenii simpli și față de eroismul argentinian.
Publicul prezent a avut posibilitatea să achiziționeze din cele cinci volume de „Scrieri” ale lui Teodor Baconschi și să primească autografe din partea acestuia.
Prelegerile foarte bine documentate și structurate, susținute fluent și convingător s-au bucurat de apreciere din partea celor prezenți și din partea pr.dr. Claudiu Băzăvan care i-a răsplătit pe autorii lor cu câte o „Diplomă de excelență”.

Elena Trifan /UZPR Prahova

Foto: Claudiu Băzăvan, Elena Trifan

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*