default-logo

Talibanii au închis (încă) două site-uri de știri afgane

Autoritățile talibane trebuie să înceteze să cenzureze știrile din Afganistan și să permită Hasht-e Subh Daily și Zawia News să opereze sub numele lor de domenii de internet, a declarat Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ).
Ministerul Taliban al Telecomunicațiilor și Tehnologiei Informației a anunțat că a închis cele două site-uri de știri din cauza „propagandei false” împotriva talibanilor, potrivit unui tweet al purtătorului de cuvânt al instituției, Anayatullah Alokozay, și unui reportaj al postului independent de televiziune Afghanistan International, cu sediul la Londra.
Cotidianul Hasht-e Subh și site-urile de știri Zawia, operate de jurnaliști afgani care au relatat din exil de la preluarea puterii de către talibani, în august 2021, susțin că talibanii au dezactivat numele de domenii ale respectivelor site-uri web. De atunci, Hasht-e Subh Daily și-a reluat operațiunile online sub un alt nume de domeniu, iar Zawia News a anunțat că va continua să relateze pe site-ul companiei-mamă, Zawia Media. „Talibanii trebuie să restabilească accesul online complet la Hasht-e Subh Daily și Zawia News. Mai mult ca oricând, afganii și lumea trebuie să știe ce se întâmplă în Afganistan. Talibanii trebuie să înceteze să suprime mass-media”, a declarat coordonatorul programului CPJ Asia, Beh Lih Yi.
Hasht-e Subh Daily, un ziar premiat care operează în Afganistan din 2007, și-a mutat operațiunile în întregime online, după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului. Are aproape 2,75 milioane de urmăritori pe Facebook și Twitter. Zawia News face parte din Zawia Media, un „pionier” al mass-media digitale în Afganistan, care acoperă „realități nespuse” despre țară, potrivit site-ului.
CPJ a publicat un raport special despre criza media din Afganistan, care arată o deteriorare rapidă a libertății presei, marcată de cenzură, arestări, agresiuni și restricții. (redacția UZPR)
Foto: YouTube

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*