◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

” Arad – inima Marii Uniri”, un album pentru generațiile viitoare

Albumul” Arad – inima Marii Uniri”, apărut în 2018 la editura arădeană Mirador, sub coordonarea scriitorului Ioan Matiuț și istoricului Marius Grec, reprezintă o realizare culturală remarcabilă. Aceasta nu numai din perspectiva Anului Centenar, Aradul având un rol major în pregătirea și organizarea actului de la 1 Decembrie 1918, ci și prin prisma întreitei perspective pe care acest volum o oferă: trecut, prezent, viitor.
Conceput ca o culegere de răspunsuri din partea unor personalități politice, culturale, academice și administrative ale Aradului de astăzi la două întrebări fundamentale –” Cum s-a schimbat Aradul la 100 de ani de la Marea Unire?” și” Cum vedeți Aradul de mâine?” -, albumul beneficiază de sugestive imagini și documente de epocă.
Prin răspunsurile lor istorici, scriitori, arhitecți, universitari, artiști plastici, reprezentanți ai administrației publice locale au realizat un autentic” arc peste timp”. Ca o dominantă a acestora se desprinde importanța orașului de pe Mureș și a corifeilor arădeni – Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu – în economia realizării Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a consfințit unirea Transilvaniei cu Regatul României. Mai toți respondenții au insistat asupra europenității Aradului de ieri și de azi, asupra valorilor multiculturale asumate de locuitorii acestuia, precum și a perspectivelor extrem de interesante de dezvoltare economică, culturală și academică pe care le are urbea.
Beneficiind de o elită politică și culturală care a reușit să coaguleze la 1918 energiile națiunii române din Transilvania, Aradul a cunoscut ulterior o dezvoltare remarcabilă pe toate planurile, demonstrând că este un oraș deschis, cu un patrimoniu cultural de excepție, care, valorizându-și maximal trecutul, va putea privi mereu cu încredere în viitor.
Sunt onorat că am putut colabora, ca istoric, la realizarea acestui produs cultural de referință și nu pot încheia aceste rânduri fără a-i felicita din toată inima pe editori.

Antoniu Martin, istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *