default-logo

Președintele Braziliei, anchetat pentru difuzare de știri false

Un judecător de la Tribunalul Suprem Federal din Brazilia a dispus deschiderea unei noi anchete împotriva preşedintelui Jair Bolsonaro, pentru difuzarea de informaţii false într-un videoclip care leagă vaccinul anti-COVID-19 de boala SIDA.
Decizia judecătorului Alexandre de Moraes, membru al celei mai înalte instanţe a justiţiei braziliene, răspunde unei solicitări a comisiei senatoriale care, în octombrie, l-a acuzat pe şeful statului că ar fi comis infracţiuni grave în timpul pandemiei, această anchetă adăugându-se altor cinci deschise împotriva lui Jair Bolsonaro, până în prezent fără rezultat.
Obiectul acestei noi anchete este o înregistrare video în care preşedintele de extremă-dreapta citează presupuse rapoarte oficiale ale guvernului britanic care „sugerează” că persoanele complet vaccinate împotriva coronavirusului dezvoltă boala SIDA „mult mai repede decât se aştepta”. Această informaţie a fost dezminţită de Guvernul britanic şi de către Societatea braziliană pentru boli infecţioase, printre alte organizaţii medicale.
Videoclipul a fost retras de pe Facebook, Instagram şi YouTube. De asemenea, platforma video a decis să suspende o săptămână canalul lui Jair Bolsonaro.
Preşedintele este vizat şi de alte anchete pentru a se stabili dacă a interferat în dosare în care sunt implicaţi membri ai familiei sale.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*