◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Statuia fostului preşedinte american Theodore Roosevelt dispare din New York

Celebra statuie a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt, din apropiere de Central Park din New York, va fi scoasă de pe soclu. Lucrările deja au început, celebra statuie instalată la intrarea în Muzeul american de Istorie Naturală de 80 de ani, care îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, flancat de un afro-american şi un amerindian, fiind considerată degradantă.
Monumentul din bronz al lui Roosevelt, preşedinte din 1901 până în 1909, a cărei retragere a fost anunţată în iunie 2020, este încastrată într-o schelă pe amplasamentul din faţa muzeului. Conducerea instituţiei a indicat că lucrările „vor dura luni”, fără să ofere o dată definitivă pentru îndepărtare.
Muzeul de Istorie Naturală a solicitat autorităţilor oraşului retragerea statuii. Anunţul a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, afro-americanul ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite și în toată lumea. De atunci, monumente dedicate mai multor personalități istorice au devenit ținte al mișcării antirasism: foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson, autori celebri de volume, guvernatori de bănci etc. În septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee a fost demontată în Virginia. Pe de o parte, aceste acţiuni par legitime unei părți a populației de peste Ocean, dar, pe de altă parte, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă „cancel culture” (anularea culturii).
Statuia lui Roosevelt își va găsi locul în viitoarea bibliotecă „Theodore Roosevelt”, din Dakota de Nord. viitor muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american și care este estimat să se deschidă în 2026.
Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părinte fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că fostul om de stat a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *