default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Statuia fostului preşedinte american Theodore Roosevelt dispare din New York

Celebra statuie a fostului preşedinte american Theodore Roosevelt, din apropiere de Central Park din New York, va fi scoasă de pe soclu. Lucrările deja au început, celebra statuie instalată la intrarea în Muzeul american de Istorie Naturală de 80 de ani, care îl înfăţişează pe preşedinte pe cal, flancat de un afro-american şi un amerindian, fiind considerată degradantă.
Monumentul din bronz al lui Roosevelt, preşedinte din 1901 până în 1909, a cărei retragere a fost anunţată în iunie 2020, este încastrată într-o schelă pe amplasamentul din faţa muzeului. Conducerea instituţiei a indicat că lucrările „vor dura luni”, fără să ofere o dată definitivă pentru îndepărtare.
Muzeul de Istorie Naturală a solicitat autorităţilor oraşului retragerea statuii. Anunţul a venit la puţin timp după moartea lui George Floyd, afro-americanul ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite și în toată lumea. De atunci, monumente dedicate mai multor personalități istorice au devenit ținte al mișcării antirasism: foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson, autori celebri de volume, guvernatori de bănci etc. În septembrie, statuia uriaşă a generalului confederat Robert Lee a fost demontată în Virginia. Pe de o parte, aceste acţiuni par legitime unei părți a populației de peste Ocean, dar, pe de altă parte, personalităţi politice şi istorici sunt îngrijoraţi în privinţa unei curse fără sfârşit în această, aparentă „cancel culture” (anularea culturii).
Statuia lui Roosevelt își va găsi locul în viitoarea bibliotecă „Theodore Roosevelt”, din Dakota de Nord. viitor muzeu înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american și care este estimat să se deschidă în 2026.
Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părinte fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că fostul om de stat a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.