◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

„Companiile” de pe darknet fac averi din vânzarea datelor personale furate

Specialiștii americani Christian Jordan Howell, de la Universitatea South Florida, și David Maimon, de la Universitatea Georgia, au realizat un studiu care a relevat sumele enorme care se fac pe piețele darknet din vânzarea de date personale.  

„Ce se întâmplă odată ce datele dvs. personale sunt furate? Cercetarea noastră arată că, la fel ca majoritatea mărfurilor legale, datele furate circulă printr-un lanț de aprovizionare format din producători, angrosiști și consumatori. Dar acest lanț de aprovizionare implică interconectarea mai multor organizații criminale, care operează pe piețe ilegale subterane”, afirmă cercetarea.

Concret, lanțul de aprovizionare a datelor furate începe cu producători – hackeri care exploatează sisteme vulnerabile și fură informații sensibile, cum ar fi numerele cardurilor de credit, informațiile contului bancar și numerele de securitate socială. În continuare, datele furate sunt anunțate de angrosiști și distribuitori, care le vând. În cele din urmă, datele sunt achiziționate de consumatori care le folosesc pentru a comite diverse forme de fraudă, inclusiv tranzacții frauduloase cu carduri de credit, furt de identitate și atacuri de tip phishing.

Acest trafic de date furate între producători, angrosiști și consumatori este activat de piețele darknet, care sunt site-uri web care seamănă cu cele obișnuite de comerț electronic, dar sunt accesibile numai folosind browsere speciale sau coduri de autorizare. „Am găsit câteva mii de furnizori care vând zeci de mii de date furate pe 30 de piețe darknet. Acești furnizori au avut venituri de peste 140 de milioane de dolari într-o perioadă de opt luni”, afirmă experții americani.

La fel ca site-urile tradiționale de comerț electronic, piețele darknet oferă o platformă pentru vânzători de a intra în legătură cu potențialii cumpărători pentru a facilita tranzacțiile. Piețele darknet, totuși, sunt renumite pentru vânzarea de produse ilicite. O altă distincție cheie este că accesul la piețele darknet necesită utilizarea unui software special, care oferă securitate și anonimat. „Recunoscând rolul piețelor darknet în traficul de date furate, am efectuat cea mai mare examinare sistematică a piețelor de date furate de care suntem conștienți, pentru a înțelege mai bine dimensiunea și amploarea acestui ecosistem online ilicit. Pentru a face acest lucru, am identificat mai întâi 30 de piețe darknet care promovau produse de date furate. Apoi, am extras informații despre datele furate de pe piețe săptămânal, timp de opt luni, de la 1 septembrie 2020 până la 30 aprilie 2021. Apoi am folosit aceste informații pentru a determina numărul de furnizori care vând produse de date furate, numărul de produse de date furate promovate, numărul de produse vândute și valoarea veniturilor generate. În total, au fost 2.158 de furnizori care au făcut publicitate pentru cel puțin una dintre cele 96.672 de listări de produse de pe cele 30 de piețe. Furnizorii și listele de produse nu au fost distribuite în mod egal pe piețe. În medie, piețele aveau 109 aliasuri unice de furnizor și 3.222 de listări de produse legate de produse de date furate. Piețele au înregistrat 632.207 vânzări pe aceste piețe, care au generat un venit total de 140.337.999 de dolari. După evaluarea caracteristicilor agregate ale ecosistemului, am analizat fiecare dintre piețe în mod individual. Făcând acest lucru, am constatat că o mână de piețe erau responsabile pentru traficul majorității produselor de date furate. Cercetarea noastră detaliază o economie subterană înfloritoare și un lanț de aprovizionare ilicit, activat de piețele darknet”, arată cei doi profesori. (redacția UZPR)

foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *