◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Acțiune umanitară a Jandarmeriei în ajun de Sfântul Nicolae, la Secția de Pediatrie din Târgu Secuiesc

Detașamentul 3 Jandarmi din Târgu Secuiesc, condus de lt. col. Cristian Apostol, a continuat și în acest an tradiţia acțiunilor de caritate prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, fiind prezenți pentru al XI- lea an consecutiv, la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc. Acolo unde, începând cu anul 2012,  au considerat că este cel mai necesar să ajungă atât cu daruri pentru copiii internați, cât și cu un ajutor pentru secția de pediatrie. De-a lungul timpului, sprijinul oferit a constat în cărți și creioane de colorat, jucării, lapte praf, baxuri de „Pampers” atât de necesare copiilor proveniți din familii cu probleme sociale. Din informațiile culese, aceste pachete ajung aproape de la un an la altul, ceea ce nu este puțin. Orice gol acoperit duce la o funcționare mai bună și la creșterea condițiilor pe secție, astfel încât orice copil internat să beneficieze de tot necesarul pe timpul spitalizării.

Această inițiativă face parte dintr-un proiect început în anul 2011 la una din grădinițele din Târgu Secuiesc. Oameni cu suflet mare, sensibili și delicați,  dincolo de blamata uniformă, din dorința de a dărui bucurii de sărbători,  jandarmii Detașamentului 3 s-au mobilizat atunci, și din contribuții proprii, au cumpărat daruri, alimente de bază și jucării. Din anul 2013, aceste acțiuni de suflet s-au desfășurat cu sprijinul Asociației Sportiv-Umanitară „Jandarmul” a I.J.J Covasna din care face parte și Detașamentul 3 Târgu Secuiesc.

Spre deosebire de anul trecut, când. din cauza restricțiilor impuse de pandemie, nu ne-am putut desfăta cu bucuria din ochii micuților, anul acesta am fost primiți pe Secția de Pediatrie. Împreună cu cadrele medicale și personalul de pe secție, am trăit un moment de sărbătoare a sufletului, când și de o parte, și de alta s-a simțit sentimentul datoriei împlinit față de acești copii aflați într-o situație nefericită, internați în spital, în loc să-l aștepte acasă pe Moș Nicolae. Căci așa cum jandarmii au obligația de a asigură ordinea și liniștea publică, prin jurământul depus, așa și cadrele medicale au datoria de a asigura calitatea actului medical astfel încât să ofere un echilibru între minte, trup și suflet. Iar o bucurie cât de mică, venită la timp, poate schimba în bine starea pacientului, ceea ce s-a și urmărit prin aceasă frumoasă acțiune de suflet.

Însoțiți de mamele lor, micuții au venit în sala de mese și au așteptat cuminți să-și primească darurile. Cei mai mărișori au desfăcut pungile să vadă ce surprize găsesc în punguțe, cei mici au privit cu ochii uimiți din brațele mamelor, fără să îndrăznească să întindă mânuțele. Au mulțumit mamele în numele copiilor, apoi cadrele medicale, încântate să vadă  bucuria pe chipul copiilor, dar și a mamelor. 

Dorind să participe la frumosul act de caritate al părinților, copiii jandarmilor și-au donat o parte din jucării care vor rămâne alături de cărțile de colorat frumos așezate într-un spațiu amenajat la intrarea pe secție.

După atâția ani de colaborare între Jandarmerie și Secția de Pediatrie, alături de care particip la aceste acțiuni de cinci ani, am vrut să știu ce înseamnă această vizită anuală. Astfel, am stat de vorbă cu dr. Tarczali Mária – șefa secției de pediatrie, care mi-a declarat cu amabilitatea-i caracteristică: „Este o mare satisfacție că Jandarmeria din Târgu Secuiesc s-a apropiat de Secția de Pediatrie foarte mult. (…) Este un semn bun că, totuși comunitatea din Târgu Secuiesc deja s-a dezvoltat foarte mult, și simțul civic și empatia pentru copiii bolnavi. (…) Pe langă actul medicat, noi totdeauna desfășurăm o activitate caritativă în rândul familiilor care țin o legătură chiar permanentă cu noi. Mai ales, acei copii care suferă de boli cronice. Sunt foarte atașați de secția de pediatrie. Și de-a lungul anilor, ei simt deja ce înseamnă ajutorul Jandarmeriei. Nu vorbesc despre cei care vin pentru un guturai, care nici nu se internează, ci de cei care vin ani de-a rândul. Și întotdeauna au primit pachet de Pampers. Nu trebuia să aducă de acasă. E un mare ajutor. Pentru că fiecare ajutor acoperă un gol. Și sensibilizăm și ceilalți oameni.” Aprecieri s-au primit și din partea asitentei șefe Csorba Annamária : „Mulțumim că în fiecare an veniți cu cadouri, înseamnă foarte mult pentru noi, pentru că avem familii care nu-și pot permite. ”

Emblematică pentru această acțiune, rămâne declarația lt.col. Cristian Apostol, care astăzi împreună cu Grupa de Intervenție de la Târgu Secuiesc au mai bifat una dintre multele și neștiutele fapte bune, despre care dacă nu aș scrie, nici nu s-ar ști.

O declarație emoționantă a unui tată cu trei copii, care justifică preferința Detașamentului 3 Târgu Secuiesc pentru Secția de Pediatrie. „Nu-mi imaginez să fie ceva mai trist pentru un copil decât să se afle în spital într-o așa zi frumoasă de sărbătoare”…

Spunea atât de frumos Părintele Arsenie Boca despre Sfântul Ierarh Nicolae: „Inima lui era o mare în care se revărsau toate lacrimile pământului”. Să revărsăm și noi un strop din multul ori puținul nostru, copiilor care în ajunul zilei Sfântului Nicolae, nu au pe cineva alături care să le ofere o jucărie, ceva dulce, o privire blândă, ori o mângâiere. Căci a dărui vine din iubire, iar iubirea este binecuvântare de la Dumnezeu.

Mihaela Aionesei

 Târgu Secuiesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *