◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Lansare de carte și corindatul cu banda la românii din Voivodina, în prezența ES dl. Consul General Gheorghe Dinu

Lansare de carte –

La Biserica Greco Catolică din Vârșeț, Serbia – Sala de activități sociale

În atmosfera unei zile duminicale, a fost lansată cartea de versuri „Silabe îngândurate”, Teodor Groza Delacodru, Gutenberg Univers, 2022.

Cu un conținut care se întinde în peste o sută optzeci de pagini, volumul este quintesența ultimilor douăzeci de ani de creație lirică a poetului și epigramistului Teodor Groza Delacodru

Ziua aceasta nu a fost aleasă întâmplător, pentru că delegația din Macea, Arad și Timișoara, compusă din șaisprezece persoane, a învins timpul și a rostit clipei, momentul de sărbătoare.

În prezența ES, Domnul Consul General, Gheorghe Dinu, a ES Domnul Consul Daniel Bala, a preotului Mihai Gherghel, (care a declarat deschisă , inaugurarea Sălii multifuncționale tocmai cu acest prilej), a credincioșilor și a iubitorilor de poezie, am moderat și descris parcursul liric al poeziei delacodriene, o poezie a existențialului cu tot ce se desprinde din această ideatică: timp, spațiu, natură, înstrăinare, dar și mult dor.

Despre arta poetică, în general și metafora poemelor, în special, despre noțiunea de românism și dragostea de neam, despre călătoria noastră (pelerinaj) în Voivodina, imediat după Ziua Națională, au vorbit ES Domnul Consul General, ES Domnul Consul, pr. Mihai Gherghel, Iuliana Pintea, Eugeniu Criste, Sorina Groza.

„De acum și pentru totdeauna, cuibul nostru, al românilor, va fi aici, la Vârșeț. Azi, cu toții, laolaltă, suntem în prelungirea Zilei Naționale” (ES domnul Consul General Gheorghe Dinu).

„Cele două cărți lansate azi, aici, sunt dovada limbii literare exprimate în pagini și suspine” (ES Daniel Bala).

„Cartea și mama și dorul și taină, sunt momente speciale în vieți de creatori” (Sorina Groza).

„Lirismul, dragostea și femeia sunt chei care închid în coperte, sensuri” (Anton Ilica)

„Emoțiile de altădată ale trecerii frontierei, azi  înseamnă, aici, Acasă” (Iuliana Pintea).

„În Anul Centenar al Încoronării, aducem omagiu românilor pe aceste plaiuri. O Medalie aniversară, creată în acest scop, i-o oferim de pe ținuturi maramureșene Coroieni, domnului prof.dr. Teodor Groza Delacodru” (Eugeniu Criste).

Un moment de o mare încărcătură emoțională a fost relatarea Poveștii eroilor anonimi măceni de către domnul Ioan Alexandru Ardelean. Aceasta, în contextul în care, la Macea, ca o Cetate culturală rurală, se vor împlini șaizeci de ani de ființare a Căminului Cultural (la festivități fiind prezent și directorul acestui așezământ cultural, domnul Bogdan Ardelean) care se includ în cei aproape 95 de ani de activitate pe tărâm obștesc.

Desigur, am lansat acest ideal pentru proiectele care vor urma ca un prolog al manifestărilor evocative.

În acorduri de vechi corinde  românești, a impactului donațiilor consistente de carte și a prezentării celor două cărți gemene „InOut OutIn cu mine și înafara mea”, (Florica R. Cândea, 2022, Gutenberg Univers Arad) ca un elogiu, autorul a mulțumit asistenței care a audiat corinde vechi (cu acompaniament, Valer Muler și Ioan Chișeuan).

„Numele de Teodor înseamnă Fiul lui Dumnezeu. Așadar, Calea ,adevărul și viața, sunt cărări de sublim, iar cartea o cale aparte” (pr. Mihai Gherghel).

„Scriu în ambele graiuri, iar „Silabele îngândurate” sunt o prelungire a tăcerilor mute, a sărăciei din cuvinte. Dragi frați români, vă iubesc! (Teodor Groza Delacodru).

Felicităm cu respect autorului Teodor Groza Delacodru!

 

*

Coștei

Corindatul cu banda la Biserica Ortodoxă din Coștei a fost un alt popas de suflet.

Preotul Adrian Strein a făcut un istoric al localității și a trecerii prin timp a personalităților și formațiilor culturale existențe în comună. Credincioșii care ne-au așteptat au corindat dimpreună cu noi, iar, de undeva din colț de zid, bustul lui Eminescu, zăcea tăcut ca o muză. Întreaga manifestare culturală de o aparte virtute, asemeni unui pelerinaj, s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită la Coștei.

 

*

Considerăm, în concluzie, că tradiția corindatului cu banda la românii din Voivodina să fie una perpetuă, cum perpetuă este și statornicia populației pe aceste ținuturi.

Am fost ,liturgic duminical, între Cer și Pământ (românesc) Și, indiferent cum am dori să numim cronica acestei zile, am avea aceeași dezlegare la simțire, iar înțesarea și îndestularea faptului de cultură tradițională, prin pelerinaj, este unică și spirituală și trece pragul minimalului, ori dacă e vorba de o lansare de carte sub fald de pricesne, ori dacă e vorba de corinde, și atunci, intervine un alt Prag: acela al Umanului contopit cu smerenia. Și astfel, o nouă dimensiune, într-un nou orizont, deschide pajiști de suflet pentru suflet…corindul sfânt și bun!

 

 

A consemnat

Florica R.Cândea / UZPR Filiala Arad

(Colaj foto selectiv –  Mircea Boran, Bogdan Ardelean)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *